- Skjønner ikke hvordan man kan være engasjert for flyktningene, og samtidig støtte Frp

Lysbakken med klar tale til KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Audun Lysbakken (SV) mener det er uforståelig at Knut Arild Hareide og KrF fortsatt gir sin støtte til en Høyre-Frp-regjering.

- Jeg skjønner ikke hvordan man kan være glødende engasjert for flyktningene, som Knut Arild Hareide er, og samtidig støtte at Fremskrittspartiet sitter i regjering. Det er et problem for integreringen at vi har et parti i regjering, som hele tiden forteller nordmenn at dette ikke kommer til å gå bra, sier Lysbakken.

KrF-lederen er klar på at det er uaktuelt å trekke seg fra samarbeidsavtalen med regjeringspartiene Høyre og Frp.

- Vår samarbeidsavtale med regjeringen gjør at vi kan sette press på Arbeiderpartiet, Frp, Høyre og Senterpartiet, og få de til å sette seg nye og mer ambisiøse mål. Hadde vi vært i regjering ville det ha vært mye vanskeligere å få til løsninger som Syria-avtalen, som var et godt første steg i riktig retning, svarer han.

- Vi tar imot flere Hareide vedgår at han er skuffet over flere parter i dette spørsmålet, men mener likevel KrF har fått til mye.

- Vi har fått til et politisk skifte, som gjør at vi nå tar imot flere kvoteflyktninger, vi bosetter flere enn under rødgrønt styre, vi har fått en ny asylbarnpolitikk og vi får Frp til å rope ut at vi nå må bruke mer bistandspenger enn noen gang. Det er ingen dårlig record, sier Hareide.

De to partilederne er begge like harde i sin kritikk av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, som ikke ønsker å reforhandle Syria-avtalen før til neste år.

- Når jeg nå hører at Jonas Gahr Støre ikke vil være med å ta vår andel av en felles europeisk løsning, så må jeg si at jeg synes KrF og Venstre har gjort det ganske godt, sier Hareide.

- SV og Arbeiderpartiet har hatt forskjellig flyktningpolitikk i mange år. Men jeg må si jeg er skuffet over Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som ikke flytter seg i vår retning, når det er en sånn enestående solidaritetsmobilisering blant folk. Nå har venstresidens velgere muligheten til å gi Arbeiderpartiet klar beskjed, ved å flytte seg til SV, sier Lysbakken.

- Ap er inne på et blindspor SV-lederen mener det er for tidlig å si noe om det eventuelle samarbeidsklimaet mellom SV og Arbeiderpartiet fram mot stortingsvalget om to år.

- Vi må ta den debatten fram mot 2017. Jeg håper Arbeiderpartiet vil innse at det at de nå ikke tør å mene noe annet enn det Høyre mener, er et blindspor. Folk i Norge er klare for en venstreside som tør å stå fram for solidaritetsbevegelsen, sier han.

Lysbakken etterlyser partiledere som går foran og skaper en positiv stemning i det norske samfunnet.

- Det er veldig alvorlig at vi har en regjering som hele tiden utstråler at disse flyktningene egentlig ikke burde vært i Norge, sier han til Dagbladet.

- Kommunevalget er avgjørende Lysbakken sier han har stor tro på at norske velgere vil vise de store partiene hvor de står i flyktningspørsmålet, under mandagens kommunevalg.

- Det er kommunevalget som bestemmer vår kapasitet for å ta imot flyktninger i norske kommuner. Gjennomgangen som nå er gjort av lokalpolitikernes vilje til å bosette flyktninger, viser at det er SV og KrF-representanter som er mest villige til å gjøre det. Så tror jeg vi må satse på at folkemeningen presser de store partiene til en rausere politikk, sier Lysbakken.

- Frp har null troverdighet i flyktningpolitikken Lørdag møttes de to partilederne og Fremskrittspartiets Jøran Kallmyr til debatt. Der utfordret Hareide også Frp på partiets politiske standpunkt.

- Hvilket land i verden er i bedre stand til å ta imot flyktninger enn det Norge er? innleder Knut Arild Hareide.

- Det er først når dere ser flyktninger komme til Norge at dere vil gjøre noe. De siste fem årene i opposisjon ville Frp kutte 72 milliarder i bistandbudsjettene. Den troverdigheten dere nå har i flyktningpolitikken er null verdt, sa Hareide til Kallmyr.

- Det er riktig at Frp har vært kritiske til den bistanden i uland som er gitt, sier Kallmyr som mener bistanden ikke har blitt gitt på en god nok måte.

- Hvor går grensa? - Det er ikke riktig at Norge ikke tar sin del. Jeg vil gjerne spørre Lysbakken og Hareide om hvor egentlig grensa for hvor mange Norge kan ta imot er? spurte Kallmyr.

- Hvor mange har du råd til å si nei til, uten å miste din anstendighet, og si nei til folk i nød? Det kommer folk til Europa hver dag, som er på flukt, tordnet Lysbakken.

- Vi skal absolutt ikke late som om det blir problemfritt å integrere disse, men vi må veie det opp mot hvordan de har det i dag. Det som er avgjørende er at man har myndigheter som går foran å sier at dette kommer til å gå bra. Men så har vi heller en regjering som oppfordrer kommunene til å ikke ta imot flyktninger, fortsatte SV-lederen.

Venstre leder Trine Skei Grande har også nylig gått ut og bedt statsministeren om å ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.