VIL IKKE SAMARBEIDE:  Anders Behring Breivik vil ikke samarbeide med de nye sakkyndige. Foto: AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN/Scanpix
VIL IKKE SAMARBEIDE: Anders Behring Breivik vil ikke samarbeide med de nye sakkyndige. Foto: AFP PHOTO/DANIEL SANNUM LAUTEN/ScanpixVis mer

- Skjønner ikke hvorfor de skal se på at han skriver og trener

Anders Behring Breivik skjønner ikke hva psykiaterne kan få ut av å se på at han skriver, leser og trener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett besluttet i går at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal tvangsinnlegges for observasjon.

Dermed etterkommer tingretten ønsket fra de rettsoppnevnte psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Men Breiviks forsvarere leverte i går også sin anke til Høyesterett om oppnevnelsen av Aspaas og Tørrissen. De ber der om såkalt oppsettende virkning og mener at eventuelle undersøkelser ikke kan settes i gang før anken er avgjort. Forsvarerne varsler også at de vil anke dagens avgjørelse fra tingretten.

Nekter å samarbeide Breivik har signalisert at han ikke ønsker nye sakkyndige og han vil ikke samarbeide med dem.

Odd Ivar Grøn, en av Breiviks fire forsvarere, sier den terrorsiktede Oslo-mannen ikke kan forstå hva psykiaterne kan få ut av tvangsobservasjonen.

- Han bruker dagene sine til å skrive, trene og lese. Han skjønner ikke hva psykiaterne kan få ut av å observere det, sier Grøn til Dagbladet.

I fengslingsmøtet mandag kalte Breivik den første sakkyndige rapporten for latterlig. Han jobber med å skrive det han kalte en kronikk, der han vil slå tilbake mot påstander i rapporten.

- Det han skriver om dette er mest ment for politiet. Han er opptatt av å få sagt noe om det og dokumentert det i avhør, sier Grøn.

Breivik har den siste tida fått tilgang til stadig flere dokumenter i saken, som han både leser selv og som han går gjennom med sine forsvare, som forberedelser til rettssaken.

- Det er helt uaktuelt at han skal lese det mens han observeres, sier forvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

På Ila En eventuell tvangsobservasjon vil foregå på Ila. Politiet har frarådet å tvangsinnlegge Breivik på Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark av sikkerhetsgrunner.

I et brev til Oslo tingrett har de sakkyndige vurdert om Breivik bør observeres på Dikemark eller i Ila fengsel, hvor han for tida sitter varetektsfengselet.

I brevet kommer det fra at psykiaterne vurderer det slik at en fullverdig observasjon bare kan gjennomføres på Dikemark, men anbefaler likevel at undersøkelsene kan gjennomføres på Ila.

- I mangel av bedre alternativ finner de sakkyndige derfor å kunne anbefale at det gjennomføres observasjon etter straffeprosessloven § 167 på Ila, skriver de to.

Aspaas og Tørrissen mener dersom undersøkelsen av sikkerhetsmessige grunner blir lagt til Ila, vil det bli redusert og oppstykka, men at det likevel vil gi verdifull informasjon.

Den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl mener det viktigste for å kunne vurdere Breiviks psyke, både for de sakkyndige og dommerne, vil bli hans atferd i retten.
 
- Hvordan han vil oppføre seg når han skal forklare seg vil bli det viktigste. De vil få flere uker i retten til å vurdere ham og da vil de få et godt grunnlag. Observasjonsundersøkelsen kan få begrenset verdi særlig hvis de ikke får snakket med ham, uten at det er de sakkyndiges feil.

Leter etter folk Dagbladet er kjent med at Dikemark de siste dagene har ringt rundt for å skaffe personell blant sine ansatte som er villige til å bistå under en observasjon på Ila.

Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for å anke til Høyesterett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for å anke til Høyesterett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

I tillegg til rettspsykiaterne skal personell fra Dikemark ha løpende kontakt med Breivik under observasjonsperioden.

Ila har forlangt at også fengselspersonell er til stede.

Psykiaterne krever at Ilas kameraovervåking ikke innebærer lyd.

Redusert observasjon Ifølge rettspsykiaterne innebærer en obervasjon på Ila begrensede muligheter:

• På Ila tilbringer Breivik nettene på ei avlåst celle, noe som reduserer antall obervasjonstimer.

• Politiavhør og samtaler med forsvarer stjeler ytterligere tid.

Breivik-forsvarerne reagerer på de sakkyndige grunnlag.

- Lovens krav er at det skal være helt nødvendig for å bedømme siktedes sinnstilstand, men når de sier de ikke får gjennomført en fullverdig observasjon på Ila, så støtter ikke det deres forespørsel, sier medforsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

LEVERTE ANKE: Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for levere sin anke til Høyesterett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
LEVERTE ANKE: Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for levere sin anke til Høyesterett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer