Skjønner ikke hvorfor det blir så mye bråk

Folk har ringt Sylvi Listhaugs foreldre om natta og hetset dem for å ha satt henne til verden. Nå gjør hun comeback i regjering og seiler opp som favoritt til å overta etter Siv Jensen som partileder.

- VISE DEM: Sylvi Listhaug tror ikke Frp's retorikk er integreringshemmende. Tvert imot tror hun at det stimulerer til en skikkelig innsats. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer Vis mer

409 dager etter at det ble klart at hun gikk av som justisminister, vendte Sylvi Listhaug i går tilbake til regjeringen som ny eldre- og folkehelseminister. Nye toner og endret stil er det ingen grunn til å forvente fra norsk politikks kanskje mest omdiskuterte og kontroversielle figur.

- Jeg kommer til å være som jeg er: en tydelig politiker, sa Listhaug til Dagbladet da hun overtok nøklene til statsrådskontoret fra partikollega Åse Michaelsen.

NESTLEDER: Frp velger denne helgen to nye nestledere, Terje Søviknes og Sylvi Listhaug. Listhaug mener Frp har menneskehetens viktigste sak øverst på agendaen - innvandring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NESTLEDER: Frp velger denne helgen to nye nestledere, Terje Søviknes og Sylvi Listhaug. Listhaug mener Frp har menneskehetens viktigste sak øverst på agendaen - innvandring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Stadig bråk

Rett fra statsråd og nøkkeloverrekkelse bar det til Gardermoen og Frp's landsmøte for Listhaug, der hun formelt skal velges til ny permanent nestleder i partiet.

Noen dager i forveien, mandag morgen, møter den 41 år gamle Frp-profilen Dagbladet til intervju. Da hadde ennå ingen medier skrevet ett ord om konklusjonene til partiets innvandrings- og integreringsutvalg, som hun har ledet.

Men Listhaug vet nøyaktig hva som kommer. Deler av rapporten, som ble presentert torsdag, er nøye plassert i forskjellige medier. Ingen får alt, de fleste får noe.

Det skal bli bråk. Beboere på Holmlia skal kalle utspillene hennes «krenkende» og at de føler seg utsatt for mobbing. Politiske motstandere, og ikke minst medspillere fra regjeringspartiene, har avvist nesten alle forslag.

Klar tale

- Hvorfor blir det så mye bråk rundt Sylvi Listhaug?

- Nei, det vet jeg ikke. Det har jeg spurt meg selv om mange ganger. Jeg vet ærlig talt ikke. Jeg er tydelig i talen, men andre kan si akkurat det jeg sier uten at det blir en stor sak. Jeg vet ikke hva det er med meg, som gjør at alt blir så mye større, sier Listhaug, sittende i vandrehallen på Stortinget.

Alt fram mot landsmøtet handler om å få diskusjonen i Norge over på innvandring. Hvor mye koster innvandringen Norge? Hvor kriminelle er de? Hvor mange blir de?

- Hvorfor er du så bekymret for innvandring til Norge?

- Det er fordi vi må tenke langsiktig. Innvandrerne har utfordringer med å komme i jobb og bli selvforsørget. Det gjør at presset på velferdsstaten øker.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Du har sluttført jobben med innvandrings- og integreringsutvalgets rapport denne uka. Hvorfor skal vi vite hva innvandringen koster?

- Fordi vi må vite hva vi gjør. Det er stor innvandring til Norge hvert eneste år.

- Frp har hatt finansministeren i seks år snart og SSB sorteres under Siv Jensen. Hvorfor har dere ikke fått til dette før?

- Det er klart vi ønsker et sånt regnskap hvert eneste år, og det er noe vi tar opp med Siv Jensen. Vi håper hun jobber for å få gjennomslag for det i regjeringen.

Ropstad-KrF

- Jeg snakket med Knut Arild Hareide i etterkant av KrFs landsmøte. Han forteller at det fortsatt sitter i alt det han er blitt kalt av Frp-ere. Dere to er ikke så glad i hverandre?

- Jeg syns han er en strålende person. Jeg har ingenting imot ham. Men vi er politisk uenige om noen saker og har hatt noen diskusjoner. Men sånn er det i politikken. Det må du nesten tåle - ellers er det vanskelig å være politiker.

- Er det på tide å si unnskyld for den imam-sleike-kommentaren?

- Jeg har sagt på inn- og utpust at jeg ikke skulle sagt det på den måten. Det var en opphetet situasjon og den har jeg lagt bak meg for lengst. Det håper jeg han også har.

- Hva er forskjellen på Hareide-KrF og Ropstad-KrF?

- Jeg håper forskjellen er at KrF blir mer opptatt av å skape verdier, ikke bare bruke penger. At man er mer opptatt av å vise fram at KrF står på de vestlige og norske verdiene, både i ord, men også stå opp for det politisk.

- Ropstad sa til meg at innvandrere skal integreres inn i de norske verdiene, og de norske verdiene er bygd på kristne verdier. Dette må da være musikk i dine ører?

- Det er kjernen. De som kommer til vårt land må tilpasse seg Norge. Det er ikke Norge som skal tilpasse seg dem som kommer. Dette er gode signaler fra Ropstad.

- Både Frp og KrF sliter på meningsmålingene. Kan det hende at verken KrF-velgerne eller Frp-velgerne er så glad for at dere samarbeider med hverandre?

- Det er viktig at velgerne kjenner seg igjen og at vi får gjennomslag i de viktigste sakene. For oss er det innvandring, samferdsel, lavere eiendomsskatt og eldreomsorg. Det er det vi må levere på. Velgerne er ikke fornøyde med oss om dagen, det må vi gjøre noe med.

Klima-diskusjon

- Hva er den største utfordringen vi mennesker står overfor?

- Migrasjon. Mange mennesker lever i ufrihet under vanskelige forhold, både økonomisk og at de lever under vanstyre. Det bidrar til at mange flykter. Jeg mener det er det viktigste vi står overfor. I et langsiktig perspektiv handler det om velferdsmodellen vi har i Vesten og press mot våre verdier.

- Er du bekymret for klimaendringene?

- Jeg mener at vi skal ta vare på kloden. Men vi må ha to tanker i hodet på en gang. Det å legge ned norsk oljenæring og gå til angrep den, slik Arbeiderpartiet gjorde på sitt landsmøte, er ikke veien å gå. Det er rett og slett fordi norsk oljenæring er utrolig viktig for vårt velferdssamfunn. Det betyr utrolig mye for distriktene, der det bor mange tusen som pendler på jobb i olja.

- Norsk oljenæring betyr også noe for verdens klima. Vi produserer olje og gass med mindre utslipp enn mange andre land. Det er ikke sånn at verden slutter å bruke olje hvis Norge slutter å produsere.

DISKUSJON: Sylvi Listhaug svarer på hva hun mener er vår tids største utfordring. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Mener du at menneskelig aktivitet står bak oppvarmingen vi har sett de siste 30 årene?

- Jeg mener det er en pågående diskusjon. Vi støtter regjeringens politikk som ligger på området.

- Men du er ikke i regjering?

- Nei, men Fremskrittspartiet støtter regjeringens politikk på det området.

- Men hva mener du?

- Det er en diskusjon om hvor mye som er menneskeskapt og naturlig. Den diskusjonen pågår. Det viktigste er hvordan vi skal ta vare på jorda vår og miljøet. Og da må vi bruke pengene riktig. Det Frp i hvert fall ikke er for, er å piske vanlige folk med avgifter. Vi ønsker heller å legge til rette for at folk kan gjøre fornuftige valg, uten at politikerne skal styre det.

Frps verste sak

- Hva tror du Frp-velgerne er mest misfornøyd med?

- Jeg tror de er fornøyd med mange ting. Blant annet at vi har den laveste asylinnvandringen noen gang ...

- ... hvis vi dropper skrytelista?

- Ja, men det er viktig at vi har fjernet arveavgiften og sånn. Men jeg tror velgerne forventer mer på bompenger. Jeg skjønner godt at raseriet er stort i hele landet.

- Ser du for deg at Frp kan gå ut av regjeringen på en bestemt sak?

- Nei, det er ikke noe å diskutere. Vi må få nok igjen for å sitte i regjering, ellers er vi et godt opposisjonsparti.

- Mange politikere og samfunnsdebattanter - særlig kvinner - får veldig mye negativ oppmerksomhet. Hva tenker du om det?

- Jeg tror det er et generelt problem.

- Er det noe du opplever?

- Ja, jeg tror ikke du trenger å lese så veldig mye på nettet for å se det. Jeg lever for så vidt greit med det. Jeg synes det er blitt et større problem når barna mine omtales på en forferdelig måte, jeg er redd for hva de etterhvert kommer til å lese og møte.

- Det er vel ikke lenge til det er tilfellet?

- Nei, og det bekymrer meg veldig. Foreldrene mine har fått grusomme telefonsamtaler og tekstmeldinger hjem til seg på natta.

- Hva går hetsen ut på?

- Det er hets av meg og hets av dem for å ha satt meg til verden. Sånne ting er det vanskeligste med å være politiker. En ting er at det går utover meg, det tåler jeg, men når det går utover dem rundt meg, blir det vanskelig. Det opplever sikkert mange politikere.

Ammetåka

- Hvis Siv Jensen etter åtte år som finansminister i 2021 bestemmer seg for at hun ønsker å gå av som Frp-leder. Er du klar til å ta over?

- Jeg håper hun er med videre.

- Men hvis?

- «Hvis om atte». Da må man ta stilling til det.

- Men du er ambisiøs?

- Vet du, jeg har alltid hatt et prinsipp i livet, du skal gjøre en best mulig jobb der du til enhver tid er. Hva morgendagen bringer, får tida vise. Jeg har vel som utgangspunkt at jeg kommer til å klare meg uansett.

- Du nevner innvandring først både når det gjelder Frps viktigste saker og utfordringer vi mennesker står overfor. Hadde ikke du drømmejobben som justisminister med ansvar for innvandring?

- Det var en jobb som var viktig, men også selvfølgelig et enormt ansvar. Jeg fikk ansvar for den viktigste saken til partiet, som vi har veldig stor troverdighet på. Da er også fallhøyden veldig stor når man skal forvalte tilliten partiet har.

- Hva var det tøffeste i tida som statsråd?

- Valgkampen i 2017. I ammetåke holdt jeg valgkampen gående i tre måneder. Det var knalltøft.

- Fikk du noen spesiell takk etterpå?

- Jeg fikk det i hvert fall fra velgerne i Møre og Romsdal! Der fikk Frp et resultat på 22,3 prosent, det var bare helt fantastisk.

*

Torsdag la Sylvi Listhaug fram Innvandrings- og integreringsutvalgets rapport som inneholdt 94 forslag til bedre integrering. Etter at intervjurunden er over, står vi nesten alene igjen på partikontoret til Fremskrittspartiet i Tostrupgården.

Listhaug ferdigstilte arbeidet med rapporten klokka 21 kvelden før.

- Kunne du vært flinkere til å snakke om de positive sidene ved innvandring?

- Det er det mange i det norske samfunnet som gjør.

- Men du?

- Jeg sier positive ting, når jeg blir utfordret på det. Så er jeg opptatt av å diskutere utfordringene. Det er det veldig mange som ikke ønsker å diskutere, og det gjør Fremskrittspartiet.