Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjønner ikke hvorfor flyvinduer ikke kan åpnes

Presidentkandidaten var svært bekymret da kona måtte nødlande.

FORSNAKKET SEG: Den amerikanske presidentkandidaten for republikanerne, Mitt Romney. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo
FORSNAKKET SEG: Den amerikanske presidentkandidaten for republikanerne, Mitt Romney. Foto: Nicholas Kamm / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Mitt Romney ble litt overivrig da han snakket om konas nødlanding under en innsamlingskampanje i California nylig, skriver en rekke amerikanske medier.

Bekymret
Presidentkandidaten fortalte publikum, som hadde betalt rundt 290 000 kroner hver for å se Romney snakke på Beverly Hilton Hotel, at han var svært bekymret for kona da flyet hennes måtte foreta en nødlanding på grunn av en elektrisk feil.

Dette var Romneys nøyaktige ord, ifølge LA Times:

- Når det er brann på et fly er det ingen steder å gå og man kan ikke få oksygen fra utsiden av flyet fordi man ikke får åpnet vinduene. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke gjør det. Det er et ordentlig problem, og veldig farlig. Hun hadde problemer med å puste og gned seg i øynene. Heldigvis var det nok oksygen til pilotene slik at de fikk foretatt en sikker landing i Denver. Nå er hun i trygge hender, sier Romney.  

Kom uskadd fra hendelsen
Det er for øvrig en grunn til at flyvinduene ikke kan åpnes fra innsiden av flyet.

En artikkel i Illustrert vitenskap forklarer dette på følgende måte:

Konsentrasjonen av oksygen i luften er omtrent den samme i 10 000 meters høyde som på bakken, men trykket er bare en firedel. Det betyr at det er vanskeligere for kroppen å oppta oksygenet. Temperaturen utenfor flyet er også svært lav — rundt minus 50 °C — og derfor blir både temperaturen og trykket holdt kunstig oppe i kabinen. Flyet har en nødforsyning av oksygen som kan brukes hvis det livsviktige trykket forsvinner. Det rekker bare til noen få minutters forbruk, så etter et slikt uhell, som heldigvis skjer uhyre sjelden, må flygeren straks få flyet ned i en høyde der man kan puste fritt.

Både Ann Romney og alle de andre om bord i flyet kom uskadde fra hendelsen, som fant sted fredag i forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media