Høye strømpriser:

- Skjønner ikke hvorfor

Røros er eneste kommune i Trøndelag som har like strømpriser som Oslo. Ekteparet Anne Marie og Trond Erling Pedersen frykter det kan bli dyrt når gradestokken viser ned mot tretti minusgrader.

FORTVILET: Trond Erling Pedersen og Anne Marie Pedersen sliter med å forstå hvorfor de har så mye dyrere strøm enn resten av Trøndelag. Foto: Privat
FORTVILET: Trond Erling Pedersen og Anne Marie Pedersen sliter med å forstå hvorfor de har så mye dyrere strøm enn resten av Trøndelag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da Anne Marie Pedersen og Trond Erling Pedersen gikk av med pensjon i 2017, flyttet de fra leiligheten sin i Trondheim og gjorde hytta på Røros om til en helårsbolig.

Røros er et av de kaldeste stedene i Norge med en kulderekord på -50,4 grader, satt i 1914.

Pedersen forteller at det ikke er uvanlig at temperaturen kryper ned mot tretti minusgrader om vinteren. De installerte derfor varmepumpe for å slippe strømkostnadene fra panelovnene.

Går mot en dyr vinter

Nå har de også måtte skru ned temperaturene på baderomsgulvet og i gangen på grunn av de høye strømprisene.

For selv om Røros hører til Trøndelag, som har hatt betydelige lavere strømpriser i forhold til Sør-Norge den siste tiden, er Røros et unntak fra de lave strømprisene.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du «hacke» ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

De aller fleste kommunene i Trøndelag og i Midt-Norge hører til strømsone NO3. Røros derimot hører til strømsonen NO1, som er samme sone som blant annet Oslo.

Så mens kommunenaboene kan puste lettet ut for lavere strømpriser inn mot vinteren, må Røros-beboere belage seg på noen dyre vintermåneder.

- Hvorfor skal vi som er en så kald region få strømprisene fra de varmeste plassene i landet? spør Anne Marie Pedersen seg.

Uavhengig av geografiske grenser

Håkon Holdhus, kommunikasjonsrådgiver i Statnett, opplyser at kartene man gjerne ser over strømsoner er en illustrasjon som grovt viser hvor grensene går.

Han forteller til Dagbladet at prisområdene defineres av flaskehalser i transmisjonsnettet, og ikke følger kommune- eller fylkesgrenser geografisk.

Enkeltkommuner kan derfor være delt inn i ulike prisområder.

Holdhus forklarer at det oppstår flaskehalser og ulike kraftpriser mellom områder da det er begrenset hvor mye kraft som kan overføres i strømnettet. I et værbasert kraftsystem, som vi har i Norge, vil det være varierende og ulike kraftsituasjoner i ulike regioner.

Et fungerende kraftsystem er avhengig av balanse mellom hvor mye strøm som brukes og hvor mye som produseres. For å få til balansen må man sette begrensninger både på overføring mellom områder og av hensyn til driftssikkerheten.

Prisene sier noe om hvor det er mest verdt å øke eller redusere produksjon og forbruk.

Minusgrader året rundt

Ren Røros skriver på sine nettsider at store deler av Trøndelag er koblet til en forsyningslinje fra Sverige, hvor det i det siste har vært god tilgang på strøm. Røros derimot er koblet til en forsyningslinje sørfra, og tilhører dermed strømsone NO1.

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi har så mye dyrere strøm enn resten av Trøndelag, sier en frustrert Anne Marie til Dagbladet.

Forrige strømregning ekteparet i den 140 kvadrat store «hytta» fikk var på over 3800 kroner. Det er atskillig mer enn de har måtte betale tidligere.

Det selv før vinteren har meldt sin ankomst for fullt.

Anne Marie forteller at det til og med om somrene kan være minusgrader om nettene.

- Vi må bruke varmepumpa hele året, sier Anne Marie.

Prisrekord

Strømprisene har denne høsten vært rekordhøye på grunn av lite vann i magasinene i landet, og dyre priser for kull og gass i Europa. Det har fått flere til å frykte for strømprisene inn mot vinteren.

Forrige uke fikk SV flertall på Stortinget om å utvikle et krisetiltak for de som sliter med å betale strømregninga.

Onsdag denne uka faller imidlertid strømprisene igjen og vi får de nest laveste strømprisene siden 19. august.

Strømprisene er likevel fem ganger så høy som samme tid i fjor, og det er fortsatt store prisforskjeller mellom Sør-Norge og Midt- og Nord-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer