Ivanka Trump på G20-møtet

- Skjønner ikke spillet

Latterliggjort etter G20-møtet.

SE TV: En video av Ivanka Trump fra helgas G20-møte får internett til å koke. Dagbladets kommentator Morten Strand forklarer årsaken til problemet. Video: Instagram / elysee Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ivanka Trump (37) gjorde seg svært bemerket under helgas G20-møte i Osaka, der hun befant seg i kraft av sin rolle som faren Donalds rådgiver. Hun holdt et innlegg om kvinner og likestilling, og minglet med topplederne i en av pausene.

Sistnevnte innsats er for all ettertid foreviget av Elyséepalasset (den franske presidentens kontor), som på Instagram har postet et klipp der Ivanka forsøker å komme inn i en samtale med nettopp president Emmanuel Macron, britenes statsminister Theresa May, Canadas statsminister Justin Trudeau og Christine Lagard, direktør for Det internasjonale pengefondet.

Mens Macron og May utveksler synspunkter på «sosial rettferdighet», høres en gestikulerende Ivanka svare blant annet at «forsvarssiden er veldig mannsdominert». Topplederne virker ikke overvettes interessert i innspillet.

- Ikke kvalifisert

Videoen har gått viralt, og mange er pinlig berørt på Ivankas og USAs vegne. Den profilerte demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez tvitrer at slik oppførsel «skader vår diplomatiske posisjon».

- Det kommer kanskje som et sjokk på enkelte, men å være noens datter er faktisk ikke en jobbkvalifikasjon, skriver hun.

Twitter-brukere verden over har respondert med emneknaggen #unwantedivanka, der presidentdatteren settes inn i ulike historiske hendelser, som Jalta-toppmøtet mellom Roosevelt, Churchill og Stalin i 1945, eller D-dagen i 1944.

Mens de andre topplederne på G20-møtet omga seg med diplomater og andre politiske fagpersoner, hadde Trump med seg Ivanka og svigersønn Jared Kushner. Ingen av dem er utdannet innen politikk; Ivanka er forretningskvinne og tidligere modell, mens Kushner og forretningsmann, økonom og jurist.

Dette er ikke første gang Ivanka gjør seg bemerket på et toppmøte. I 2017 i Hamburg inntok hun plutselig farens plass ved forhandlingsbordet da han forlot rommet en kort stund, til sterke reaksjoner.

- Ganske bisart

Torbjørn Lindstrøm Knutsen, USA-kjenner og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, synes Donald Trumps praksis med å omgi seg med familie framfor profesjonelle fagpersoner er påfallende, men finner det logisk, ut fra hvem presidenten er.

USA-kjenner: Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor ved NTNU. Foto: NTNU
USA-kjenner: Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor ved NTNU. Foto: NTNU Vis mer

- Det er ganske bisart, og bygger tilsynelatende på en misforståelse av hva diplomater driver med - han kan ikke spillets regler. Dernest speiler det en forakt for profesjonelle politikere og diplomater, sier Knutsen til Dagbladet.

Professoren forklarer:

- Han kommer fra utenfor politikken som finansmann, og har ingen kontakter internasjonalt. Han har heller ingen særlig kunnskap om hvem han skal kontakte for å få hjelp. Da bruker han folk han kjenner, som Ivanka og Jared, sier Knutsen.

Før helga lanserte Kushner en storstilt - og dyr - fredsplan for Midtøsten, som i hovedsak består i å pumpe store pengesummer inn i regionen. Planen har fått lunken respons.

- Det er ganske ubehjelpelig, kontaterer professoren.

Han minner også om at Trump innstilte sin bekjente og tidligere Fox-nyhetsanker Heather Nauert som USAs FN-ambassadør - men hun trakk seg etter sterk kritikk av hennes kvalifikasjoner.

- Tror det er lett

Presidentens hang til å ansette ikke-profesjonelle gir ham et betydelig handikap når han skal hanskes med andre toppledere, mener USA-kjenneren, og sikter til Platons liknelse om statsskuta, som handler om hvem som er skikket til å styre.

- Det kan virke som at Donald og Ivanka Trump tror at alle kan sitte og diskutere politikk, at dette er lett. Dermed har de ikke respekt for politikere, som «bare sitter og prater sammen». Men statsvitere og diplomater snakker ikke på hvilket som helst vis, sier Knutsen, og utdyper:

- Tvert imot har statsviterne helt bestemte former for analyse og kommunikasjon. De har teorier, metoder, de husker debattene, vet hvem representantene er, og hvor skillelinjene går. For Trump og familien er det en hel del de ikke får tak i.

Og her ligger årsaken til at Ivanka blander seg inn blant minglende toppledere, ifølge professoren:

- Det er fordi hun ikke kan spillet. Trump-familien forstår ikke spillet de spiller, konstaterer han.

- Ikke i samme divisjon

Presidentens mangel på forståelse av «spillet» gjør ham sårbar i møtet med andre toppledere, som Vladimir Putin, som har gått «livets skole» i politikken, mener Knutsen.

- Han er «out of his league» - spiller ikke i samme divisjon. Han blir utnyttet, sier USA-kjenneren.

- Mister USA anseelse utad på grunn av Trumps vilje til å ansette familie og venner?

PÅ BESØK: Donald Trump blir USAs første president som krysser grensa over til Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

- Ja, det er jo ingen andre som gjør det slik. Det er bedre å omgi seg med profesjonelle rådgivere. Hvis dette dreide seg om en president for en småstat, kunne vi ledd av det, men når det dreier seg om mektige USA, blir det heller en skrekkslagen latter.

Knutsen synes avslutningsvis at Donald Trump har en påfallende slak læringskurve som president.

RÅDGIVER: Som farens rådgiver representerte Ivanka Trump USA under en paneldebatt som handlet om å fremme kvinner i arbeidslivet under helgas G20-møte i Osaka. Foto: AFP / NTB Scanpix
RÅDGIVER: Som farens rådgiver representerte Ivanka Trump USA under en paneldebatt som handlet om å fremme kvinner i arbeidslivet under helgas G20-møte i Osaka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Harry S. Truman kunne ingenting om sikkerhetspolitikk da han tiltrådte [etter Roosevelt], men tilegnet seg dette raskt. Trump, derimot, er veldig sein i å ta til seg politikkens spill. Kanskje det er fordi han ikke har støtte fra profesjonelle.

- Som et monarki

Knutsen får støtte av forskerkollega og USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

- Satt litt på spissen så opptrer Trump som om USA skulle ha vært et monarki. Forskjellen er at sammen så oppfattes Kushner og Ivanka Trump som et kraftsenter i Det hvite hus, som har en direktelinje til presidenten. Derfor kan man heller ikke ignorere dem, sier Melby til Dagbladet.

Han mener det er merkelig at datterens og svigersønnens rolle i Det hvite hus ikke problematiseres mer i USA.

- Selv Trumps tilhengere bør jo se at det er problematiske sider ved dette. Trump følger sin egen tankegang fullt og helt, og da oppstår slike pinlige situasjoner som dette, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer