Molde-ordfører refser Oslo

- Skjønner jeg har trykket på en knapp

Ordføreren i Molde retter krass kritikk mot Oslo og Byrådets håndtering av corona-situasjonen. Etterlyser politisk lederskap.

ORDFØRER: Molde-ordfører Torgeir Dahl (t.h.) får gjennomgå etter å ha kritisert Oslos corona-håndtering. Foto: Vidar Ruud / NTB
ORDFØRER: Molde-ordfører Torgeir Dahl (t.h.) får gjennomgå etter å ha kritisert Oslos corona-håndtering. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Kritikken har rast mot Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) etter at han rettet pekefingeren mot Oslo lørdag. Dahl gikk i VG ut og sa at han mener Oslo ikke gjør en god nok jobb med coronahåndteringen, og at det går ut over andre kommuner at Oslo nå igjen har stigende smittetrend.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen sier til NRK at han synes ordfører Dahls utspill er usmakelig, og kaller det et angrep på Oslos befolkning.

Overfor Dagbladet understreker ordføreren at han på ingen måte har ment å kritisere hovedstadens innbyggere. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) får imidlertid gjennomgå når Dahl kommer med sine friske utsagn.

- Jeg skjønner at jeg har trykket på en knapp, humrer Dahl, før han skifter til en alvorlig tone.

- Dette er kritikk rettet mot de som styrer Oslo. Det krever et politisk lederskap å stå i dette. Oslos innbyggere har stått mer eller mindre i en krise siden august i fjor, og begynner forståelig nok å bli lei. Da forventes det at man står som gode politiske ledere, sier Dahl.

Bedre forberedt

Han peker på både Bergens og Trondheims håndtering av smittesituasjonen, og stiller seg uforstående til hvorfor Oslo ikke har klart å slå ned på utbruddene på samme måte.

Selv om Molde, med sine drøyt 30.000 innbyggere, bare har hatt mindre utbrudd, mener han håndteringa der har vært bedre enn i Oslo.

- Vi hadde blant annet 51 smittede i starten av januar, men vi greide å teste godt nok og hadde lagt gode planer. Vi testet opp imot to prosent av innbyggerne hver dag - dermed slapp vi nedstengning slik Oslo har hatt, sier ordføreren.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Slik ville han løst det

- Hvis du var i Raymond Johansens sko, hva ville du gjort nå?

- For min del handler det ikke hva som kan gjøres nå, men hva som har vært gjort. For det første skulle testkapasiteten vært bygd opp tidligere. Man må være i stand til å teste, isolere og spore raskt. Dette ble ikke gjort tidlig nok. For det andre må man klare å kommunisere godt nok. Jeg er klar over at dette er mer komplekst i Oslo enn for eksempel Molde, men man må klare å kommunisere til tross for utfordringer med språk og kultur, sier Dahl.

Videre mener ordføreren at Johansen har vekslet for mye mellom å be om mer frihet, samtidig som byrådslederen har etterlyst sterkere statlige forskrifter underveis i pandemien.

- Og til slutt er det vaksinestrategien. Oslo har etterspurt flere vaksiner, og bedt om en fordeling på bekostning av resten av landet. De burde heller fordelt selv ut i bydelene, ut ifra smittefordeling og behov, mener Dahl.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han svarte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

- Står sammen

Søndag har det stormet rundt Molde-ordføreren etter utspillene. Kritikken tar han imidlertid med knusende ro.

- Det tåler jeg veldig godt. Og vi står i dette sammen. Ingenting er bedre enn om Oslo får kontroll på situasjonen. Vi lever i et land der folk forflytter seg mye, og også i Molde har vi hatt smittetilfeller som er sporet tilbake til Oslo. Jo raskere det blir kontroll i hovedstaden, jo bedre, sier Dahl.

I tillegg til kritiske stemmer, har Dahl også fått støtte, blant annet fra partifelle Bård Ludvig Thorheim i Nordland.

- Vi har risikogrupper over hele landet, og det er ikke slik at risikogrupper i Oslo er mer verdt enn risikogrupper i andre deler av landet, sa Thorheim til Kveldsnytt på NRK lørdag kveld, og la til at han mente Oslo bør fokusere på egne tiltak.

MILEPÆL: USAs president, Joe Biden, var tilstede da coronavaksine nummer 50 millioner ble satt torsdag. Vis mer

- Overlater diskusjonen til dem

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på vegne av helseminister Bent Høie (H) at de derimot ikke ønsker å blande seg inn i diskusjonen.

- Oslos befolkning har levd under strenge tiltak i lang tid. Nå stiger dessverre smitten igjen, og Helsedirektoratet, FHI og Oslo kommune har nå god dialog om nye tiltak. Forhåpentligvis vil de nye tiltakene få smitten betydelig ned, slik at vi igjen kan begynne å ta hverdagen tilbake, sier Korkunc til Dagbladet, og fortsetter:

- Diskusjonen mellom en ordfører og en byrådsleder som begge er opptatt av det beste for sine innbyggere, overlater jeg til dem. Vi er opptatt av å rulle ut vaksiner, slå ned smitten nasjonalt og bistå kommuner som trenger hjelp. Enten det er Molde eller Oslo. Vi står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og har et godt samarbeid med alle landets kommuner i håndteringen av pandemien.

- Så dere støtter altså ikke partifellen i Molde?

- Den diskusjonen overlater vi til Molde og Oslo å ta, sier Korkunc.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer