Espen Rostrup Nakstad:

- Skjønner man blir frustrert

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at dersom man skal reise i sommer, så må man huske å følge med på smittekartet til FHI.

MANGE SMITTEDE: Storbritannia kan forvente mellom en og to millioner smittede i ukene som kommer. / Reporter: Christian Fjermeros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal reise til andre land i Europa i sommer, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad en klar oppfordring til hva man skal gjøre.

- Det er viktig å se på smittekartet som FHI vurderer hver fredag. På det kartet vil man kunne se hvilke land som er grønne, og de har da under 50 smittede per 100 000 innenfor de seineste to ukene, sier han.

Skal man reise til land som for eksempel Sverige, der deler av landet er grønt, og andre er oransje, må du teste deg på grensa dersom man ikke er vaksinert. Det har ført til at flere er forvirret.

- Jeg kan forstå at man blir frustrert over det, men det å reise har fortsatt en økt risiko for smitte, sier Nakstad og legger til:

- Det er vanskelig å forskjellsbehandle folk som har vært forskjellige steder i Sverige, fordi man ikke vet hvor de har vært. Det er grunnen til at vi har et regelverk som kan praktiseres. Forhåpentligvis blir smitten lavere i Sverige og andre land, slik at risikoen for å reise også blir mindre.

Han påpeker videre at testing er det som gjelder for dem som ikke er beskyttet gjennom to doser av vaksinen, inntil videre.

UROLIG: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener bildene fra før og etter EM-kampen var urovekkende med tanke på smittesituasjonen i England. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
UROLIG: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener bildene fra før og etter EM-kampen var urovekkende med tanke på smittesituasjonen i England. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Smitte etter EM

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at han blir bekymret for smittesituasjonen i Storbritannia etter søndagens EM-finale.

På bildene fra London, ser man tusenvis av folk i gatene både før og etter kampen mot Italia. På Wembley var det i tillegg samlet mellom 60 000 og 70 000 tilskuere.

- Det var urovekkende at det var så mange mennesker i gatene i England før og etter kampen i går, så jeg blir litt bekymret når jeg ser disse bildene, sier Nakstad til Dagbladet.

Han påpeker at EM-kampene kan få en effekt på smittesituasjonen i Storbritannia, selv om det også er en stor by der flere mennesker møtes.

- I Storbritannia er de i sin fjerde smittebølge med delta-varianten som dominerer. Det blir registrert flere tusen smittetall daglig, men det er fortsatt mange som har blitt vaksinert, sier han og legger til:

- Det som er urovekkende, er at smittesituasjonen begynner å gjenspeile seg i flere innleggelser og dødsfall.

Dobbeltinfeksjon-smitte

Den siste perioden har det blitt meldt om minst to personer som er smittet med to virusmutasjoner på samme tid. Line Vold som er avdelingsdirektør i FHI har informert at det ikke er noen personer i Norge som har fått påvist smitte med to mutasjoner på samme tid.

Espen Rostrup Nakstad sier at det er fullt mulig å bli smittet med to mutasjoner på samme tid.

- Det kan skje dersom en person blir eksponert for smitte fra to personer, der den ene har hatt alfa-varianten og den andre har hatt delta-varianten. Da kan man risikere å bli smittet av to personer samtidig.

Han påpeker imidlertid at dersom man blir smittet, så vil det igjen føre til at du får en immunrespons som vil beskytte mot begge virusvariantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer