Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjønnhetshjelp til syreofre

Hjelpeløse syreofre i Pakistan får hjelp fra lokale skjønnhetssalonger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intiativtakere er den italienske veldedighetsorganisasjonen «Smile Again» og Depilex, en pakistansk kjede av skjønnhetssalonger. Fra september skal salongene tilby plastisk kirurgi til kvinner som har fått ansikt og kropp ødelagt av syre.

«Smile Again» har allerede prosjekter i India og Bangladesh. Nå er turen kommet til Pakistan.

Syreofre mangler tilbud

Mange hundre kvinner blir hvert år ofre for syrekasting. Og her er det snakk om monstrøse mørketall. Syrekastingen er ofte hevn fra forsmådde friere, eller misfornøyede og sjalu ektemenn. Også barn, menn, og eldre rammes, skulle de slumpe til å stå i nærheten av det opprinnelige målet. Syrekastingen er ofte dødelig, eller lemlester for livet. Med alt det innebærer i samfunn der kvinner ofte er totalt underordnet - og avhengig av - mannen.

Ifølge gründeren av Depilex, Musarrat Misbah, er tilbudet til syreofrene fullstendig fraværende. Landets sykehus er ikke en gang tilrettelagt for å ta i mot ofrene etter disse forferdelige overgrepene. Ifølge Misbah vil miljøet rundt skjønnhetssalongene kunne fungere som en slags støttegruppe.

Hjelpen når flere

- Skjønnhet dreier seg ikke bare om sminke og neseoperasjoner, sier Tehmina Durrani, forfatter av den pakistanske bestselgeren «Me Feudal Lord» (1994) til BBC News Online.

Durranis bok handler om det destruktive ekteskapet med en av Punjabs mektigste menn. Punjab er Pakistans største provins.

Durrani var hans sjette kone, og skrev boka etter skilsmissen i 1988.

Durranis åpenhet tiltrakk Fakhr, en kvinne som ikke hadde vært like heldig etter skilmissen fra sin ektemann. Han hevnet seg ved å kaste syre på henne. Durrani klarte å få Fakhra ut av landet og inn i Italia, hvor hun ble operert.

- Du kan ikke ta alle ofre til Italia, sier Durrani, som gleder seg over at flere nå vil få hjelp.

Durrani og Fakhr planlegger nå en informasjonskampanje om hva ofrene kan gjøre umiddelbart etter et syreangrep.

- Jeg visste ikke en gang at det var syre som ble helt på meg, og enda mindre visste jeg at vann kunne begrenset skaden, sier Zarina, som ble utsatt for syreangrep sist juni. Først da hun ankom sykehuset seks timer senere, ble hun fortalt hva hun var blitt utsatt for.

Zarina har gjennomgått elleve operasjoner. Og selv om hun aldri vil bli «seg selv» igjen, vil hun trenge mange flere.

ØDELAGT: Khodeza (20) venter på omfattende operasjoner. Store deler av overkroppen og ansiktet er brent bort.