Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjønnhetsinngrepgir ikke sykemelding

Ved kosmetiske operasjoner har ikke pasientene krav på sykemelding. De aller fleste foretar skjønnhetsoperasjoner i ferier, eller tar ulønnet permisjon fra jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regelverket er soleklart. Pasienter som foretar kosmetiske operasjoner, utelukkende for utseendes skyld, har ikke krav på sykemelding.

Skjønnhetsoperasjoner

De aller fleste skjønnhetsoperasjoner fører til at pasientene må være borte fra jobben noen dager.

- Arbeidstakere som foretar en kosmetisk operasjon uten at det foreligger et medisinsk behov, har ikke krav på sykemelding, eller sykepenger i den perioden de er borte fra jobben. Vanlig arbeidsrett er at ved slike operasjoner bør arbeidstakeren bruke ferie eller ulønnet permisjon, sier operasjoner bør foretas i ferie, eller Sverre Ulsberg, kontorsjef ved Rikstrygdeverket. Han legger til at «snille» arbeidsgivere har mulighet til å gi den ansatte velferdspermisjon med lønn.

Stadig flere begår skjønnhetsoperasjoner her til land.

Men arbeidsgivernes organisasjon NHO har ikke fått mange klager fra sine medlemmer om problemer med at

ansatte skulker for å bli «skjønnere».

- Saker som disse burde løses i de enkelte tilfelle mellom ansatt og arbeidsgiver, sier Marit Wiig, direktør i NHO.

Faglig skjønn

Kosmetisk kirurg, Erik Dillerud, som driver Fornebuklinikken sier at det er legenes faglig skjønn som avgjør om pasienten blir sykemeldt eller ikke.

- I visse tilfeller vil sykemelding være berettiget, men

regelverket er klart: Kosmetiske operasjoner gir ikke grunnlag for sykemelding, sier kirurg Dillerud.

Fettsuging og ansiktsløftinger gir aldri grunnlag for sykemelding, men grensetilfeller kan være brystredukjson eller om pasienten gjennomfører en operasjon grunnet psykiske problemer.

- Hviledager etter operasjon trengs etter alle kosmetiske operasjoner, bortsett fra fettsuging. Men de aller fleste

pasientene opererer seg i en ferie, eller tar permisjon uten lønn. Det er uhørt og uetisk hvis å gjennomføre en operasjon hvor pasienten vet at hun vil komme til å bli borte fra jobben i flere dager, uten dialog med arbeidsgiveren, sier Erik Dillerud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!