Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjønnhetsklinikk i Litauen hacket - mange hundre nordmenn presses for penger

Hackerne krever løsepenger av kundene for å slette sensitivt materiale som bilder og fødselsnumre.

Skjermbilde: Hackernes side
Skjermbilde: Hackernes side Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor plastikkirurgiklinikk i Litauen, som bl.a. har et stort antall nordmenn som kunder, er blitt hacket, og flere tusen pasientjournaler er stjålet. Hackerne krever kundene for mellom 50 og 2000 euro i løsepenger for å slette opplysningene, skriver litauiske Verslas, danske Ekstra Bladet og svenske Expressen.

Operasjonsbilder

1600 dansker og 400 svensker har i løpet av dagen fått publisert sine pasientjournaler - som i tillegg til informasjon om pasientens behandlingshistorie inneholder opplysninger som fødselsnumre og i mange tilfeller også bilder av intim karakter - minst 118 av dem har bilder fra selve operasjonene.

Dagbladet teller mange hundre norske kvinner og menn på lista over ofre.

Norske Kripos' pressevakt Axel Wilhelm Due sier til Dagbladet i kveld at de ennå ikke har mottatt meldinger om saken, men dansk politi opplyser til Ekstra Bladet at de har fått flere anmeldelser.

I tillegg til de skandinaviske landene kommer klinikkens 24 000 kunder fra mange andre europeiske land.

Realitykjendis

Flere danske kvinner står fram i Ekstra Bladet som hackingofre, blant dem modellen og realitykjendisen Mie Mira (33). Hun gjennomgikk en brystoperasjon ved klinikken, og hennes personlige journal, komplett med intime bilder, ligger ute på nettet. Hackerne krever 500 euro for å ta bort materialet.

- Jeg betaler ikke ei krone til hackerne. Det er feil land de bråker med. Jeg er dypt sjokkert over at sikkerheten har vært så dårlig, og er forbannet over at klinikken ikke har kontaktet meg, sier Mira til den danske avisa.

Den russiske hackergruppa Tsar Team har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Klinikken, Grozio Chirurgija, ligger i Litauens nest største by Kaunas, og samarbeider med klinikker i utlandet, som sender kunder dit. I Danmarks tilfelle er det Luxuskirurgi i København som er mellomledd.

Har holdt tett

Luxuskirurgis eier og direktør Michael Dalgaard sier til Ekstra Bladet at utpressingen har foregått i en måned. Han sier han og resten av ledelsen har forsøkt å holde opplysningene internt under etterforskningen.

- Vi har prøvd å holde kortene tett inntil brystet, for når det omtales, kommer oppmerksomheten, og så begynner folk først å lete, forklarer han.

Saken har oppmerksomhet også i USA, der den blir omtalt av Washington Post.

- Klientene våre er selvfølgelig i sjokk. Jeg beklager så mye. Dette er kriminelle, de presser klientene våre for penger med upassende tekstmeldinger, sier sjef ved klinikken, Jonas Staikunas, til den amerikanske avisa.

Dagbladet følger saken.

Hele Norges coronakart