Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjønnhetskrav gjorde Victoria syk

Nyheten om prinsesse Victorias spisevegring har utløst sjokk og vantro. Brutale skjønnhetskrav og stort forventningspress er momenter som har utløst prinsessens sykdom. Norske eksperter mener det er viktig at kjente personer står fram med psykiske plager som lenge har vært forbundet med skam og mislykkethet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Du kan ikke bli for tynn eller for rik,» sa Wallis Simpson, den amerikanske sosietetskvinnen som giftet seg med eks-kong Edward VIII, og ble hertuginne av Windsor. Og slagordet gjelder fortsatt både blant kongelige og andre.

Det er ifølge ekspertene ingen enkeltårsak som ligger bak den svenske kronprinsessens spiseforstyrrelser, det er flere forhold som til sammen gjør henne svært sårbar for å utvikle en slik sykdom:

  • Sterkt forventningspress i forbindelse med både representasjon og studier.
  • Sterk mediefokusering på kronprinsessens person og opptreden i alle sammenhenger.
  • Media har direkte kommentert vektsvingninger og utseende hos den svenske tronarvingen. De siste årene er bilder av Victoria i bikini blitt publisert i svensk presse.
  • Kronprinsessen har vokst opp i et miljø der utseende har avgjørende betydning. Victoria har blant annet gått på privat kostskole, der miljøet er dominert av rike, vellykkede - og slanke - unge mennesker.
  • Kronprinsessens mor har også signalisert at utseendet er svært viktig ved selv å ta ansiktsløftning.
  • Spiseforstyrrelser rammer svært ofte flinke og ærgjerrige jenter som både foreldre og omgivelser setter høye krav til.

Prinsesse Victoria har også opplevd dødsfall i familien det siste året, noe som har gått inn på henne.

Bra med synliggjøring

- Det er bra at den svenske kronprinsessen nå synliggjør psykiske plager, men jeg tror ikke at færre får spiseforstyrrelser av den grunn, sier en av Norges fremste eksperter på området, psykiater Finn Skårderud.
- Da prinsesse Diana sto fram med sin bulimi for noen år siden, betydde det veldig mye for folk med spiseforstyrrelser over hele verden, sier Skårderud.

At den svenske kongefamilien nå går ut offentlig med den unge kronprinsessens problemer, er derfor positivt. Men Skårderud er usikker på hvilken effekt dette har.

- Det er et problem at en del unge jenter går rundt og ønsker seg «litt» anoreksi. Bulimi og overspising forbindes stort sett med nederlag, men det er dessverre slik at noen ser på anoreksi som noe ekstraordinært og derfor litt attraktivt, forteller Skårderud.

Spisevegring eller anoreksi er vår psykiske lidelse med høyest dødelighet.

Kritisk til slankeoppslag

Fem prosent av pasientene dør, men over halvparten blir helt friske.

Han mener det er betryggende at den svenske kronprinsessen får profesjonell behandling. Spiseforstyrrelser er en vanskelig lidelse, og det er nærmest umulig for pasientene å klare kampen alene.

Svensk skandalepresse og andre medier har fokusert mye på kronprinsesse Victorias vekt de siste årene, og dette kan ha utløst sykdommen, mener Skårderud.

- Det er et skrekkelig fenomen at pressen går ut og kommenterer noe så personlig som unge menneskers vekt. Det skal man være sterk for å bære. Mediene har vært som en heiagjeng for ytterligere slanking. Kongelige personers vekt er en komplett uviktig informasjon, som bare har underholdningsverdi. Å trykke slikt vitner om medienes etiske tomgang og fornektelse av kunnskap om hva det kan føre til, sier Finn Skårderud.

En annen ekspert på spiseforstyrrelser, Runi Børresen Gresko, mener at mediene må ta en del av skylden for kronprinsessens lidelser.

- Først fokuserte de på at hun var lubben. Så ble det slått stort opp og applaudert da hun gikk ned i vekt. Den unge kronprinsessen ble stadig konfrontert med sitt utseende i aviser og ukeblader. Det er klart at det er et stort press for en ung jente å hele tida bli målt og veid i andres øyne, sier Børresen Gresko til NTB.

Hun mener dessuten at det er en misforståelse at det er forfengelighet som fører til den sykelige slankingen. Jentene prøver å finne måter å mestre vonde og vanskelige ting på i en sårbar periode av livet, når de skal finne sin egen identitet. Det er ofte de flinkeste og mest ærgjerrige ungdommene som blir rammet av spiseforstyrrelser, og Victoria passer godt inn i denne gruppen.

Mange årsaker

En annen viktig årsak kan ha vært forventningspress.

- Stress og det å skulle leve opp til bestemte roller er en klar risikofaktor for å få spiseforstyrrelser. Men det skal selvsagt mer til enn bare hardt arbeid for å bli syk, sier Finn Skårderud.

Han oppfordrer folk til å ta opp vektspørsmål med personer som ser uvanlig magre ut.

- Det er riktig å være bekymret. Så får en heller ta konflikten hvis personen ikke er enig. Det verste for oss alle er tross alt å bli oversett, sier Skårderud.

Viktoria i 1996

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!