Kollagen-pulver

Skjønnhetspulver slaktes

Norges største bloggere lovpriser kollagenpulver fra Oslo Skin lab. Ekspert: - Hele greia er en stor spøk!

KOLLAGEN-PULVER: Pulveret som lover å gjøre leddene dine mykere og huden din yngre, har ingen virkning og er bare tull og tøys, sier professor i molekylær ernæring Bjørn Steen Skålhegg. Foto: Hedda Skoug
KOLLAGEN-PULVER: Pulveret som lover å gjøre leddene dine mykere og huden din yngre, har ingen virkning og er bare tull og tøys, sier professor i molekylær ernæring Bjørn Steen Skålhegg. Foto: Hedda Skoug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når nedsatt produksjon av kollagen i kroppen betyr flere rynker, høres det ikke feil ut å fylle på med det kroppen produserer mindre av, men hjelper det?

- Det selges en masse forskjellig kollagenpulver rundt omkring. Felles for dem alle er at det er lite vitenskapelig hold i påstandene de lover, sier spesialist i indremedisin og fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen.

Det finnes ikke tall på hvor mye omsetningen av kollagenpulver og kollagenpiller har økt de siste åra, men en rekke leverandører bedyrer at kollagen skal hjelpe for både ledd, muskler og rynker, hud og cellulitter.

Men kollagentilskudd virker ikke slik, verken når det gjelder å redusere rynker eller lindre vonde ledd, ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med.

Det siste i rekken er kollagenpulver som skal røres ut i vann, som skal gjøre underverker for huden.

Blogge-hjelp

EKSPERT: Spesialist i indremedisin og fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen
EKSPERT: Spesialist i indremedisin og fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen Vis mer

Et av kollagenproduktene som har fått massiv oppmerksomhet er «Oslo Skin Lab The Solution». Med god hjelp av Norges største bloggere, reklamerer de for at pulveret «bidrar til å øke hudens elastisitet, samt glatte ut hud og gi mindre rynker».

«Oslo Skin Lab The Solution», eies av kostholdsgiganten Nutraq.

På nettsida Oslo Skin lab der produktet selges, som for ordens skyld verken er en fysisk klinikk eller et laboratorium, oppgis det at kollagenpulveret «The Solution» skal gjøre underverker for huden.

- Dette er så kynisk. Det er biologisk umulig at pulveret leverer det produsentene lover. Det er bare tull og tøv. Dette er å lure forbrukerne, sier professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg til Dagbladet.

Han får følge av Steinar Madsen i Statens legemiddelverk som sier at kollagen som inntas blir for en stor del brutt ned i tarmen:

- Det er ingen ting som tyder på at pulveret som inntas ender opp i huden. Det blir jevnt fordelt i hele kroppen, sier Madsen til Dagbladet.

- Viser god effekt

På nettsida Oslo Skin Lab er det oppgitt og lenket til flere studier som viser til at produktet har effekt.

- Hva gjelder kritikken fra Skålhegg, forholder vi oss til at våre produkter utvikles på basis av vitenskapelige studier som holder høy kvalitet, og som viser at produktet har god effekt på rynkedybde, elastisitet og antall cellulitter, sier Gustaf Christensen, daglig leder i Nutraq, som er leverandør av «Oslo Skin Lab The Solution».

Ekspertene Dagbladet har snakket med mener det ikke er hold i studiene og reagerer også på hvem som har utført dem.

Gustaf Christensen, daglig leder Nutraq, som eier Oslo skin Lab The Solution.
Gustaf Christensen, daglig leder Nutraq, som eier Oslo skin Lab The Solution. Vis mer

- De fleste av studiene har vært små og resultatene er derfor mindre pålitelige. Det er derfor knyttet stor usikkerhet omkring resultatene, sier Steinar Madsen og påpeker at det ikke er gjort mange studier på kollagen.

Gustaf Christensen sier derimot at studiene er til å stole på.

- Vi lurer absolutt ikke forbrukerne og er ikke enige i uttalelsen.
Studiene som ligger bak «The Solution» er dobbeltblindt, randomiserte og placebokontrollerte samt gjennomgått av uavhengige fageksperter før publisering, og viser altså god effekt på rynker, hudelastisitet og cellulitter, sier han og legger til:

INGEN KLINKK: Slik ser det ut på adressen til Oslo Skin lab. Det finnes ingen fysisk hudklinikk eller skjønnhetssalong som heter Oslo Skin Lab. Foto: Trine Høklie Jonassen
INGEN KLINKK: Slik ser det ut på adressen til Oslo Skin lab. Det finnes ingen fysisk hudklinikk eller skjønnhetssalong som heter Oslo Skin Lab. Foto: Trine Høklie Jonassen Vis mer

- Alle effektstudier av kommersielle produkter må finansieres, så at private selskaper finansierer disse studiene er standard praksis, og helt ukontroversielt, sier Gustaf Christensen.

Halv million

CAMILLA AASTORP: «En pose hver dag gjør huden min godt. Brukt det i to år og har ingen planer om å slutte. Nå er det på tilbud», oppgir Camilla. Camilla Aastorp ønsker ikke å kommentere samarbeidet og henviser til adm. dir Gustaf Christensen i Oslo Skin Lab/Nutraq. Foto: Skjermdump/OsloSkinlab.no
CAMILLA AASTORP: «En pose hver dag gjør huden min godt. Brukt det i to år og har ingen planer om å slutte. Nå er det på tilbud», oppgir Camilla. Camilla Aastorp ønsker ikke å kommentere samarbeidet og henviser til adm. dir Gustaf Christensen i Oslo Skin Lab/Nutraq. Foto: Skjermdump/OsloSkinlab.no Vis mer

Produktet har i årevis vært godt synlig i sosiale medier og promoteres av blant andre Ida Wulff, Lene Orvik og «treningsfrue» Camilla Aastorp.

Pulverinnholdet som skal røres ut i vann, selges i små pakker og koster 569 kroner for en måneds forbruk. Til sammen når influenserne som nevnes i denne saken, en halv million følgere med sitt innhold.

HEDDA SKOUG: Hedda Skoug har promotert pulveret i årevis. Hun ønsker ikke å oppgi hva avtalen med Nutraq og Oslo Skin lab innebærer. Foto: Hedda Skoug
HEDDA SKOUG: Hedda Skoug har promotert pulveret i årevis. Hun ønsker ikke å oppgi hva avtalen med Nutraq og Oslo Skin lab innebærer. Foto: Hedda Skoug Vis mer

I blogginnlegg, og på sosiale plattformer oppgir en rekke av Norges fremste influensere at pulveret minsker rynkedybden, gjør huden yngre eller at pulveret har blitt en del av den daglige skjønnhetsrutinen.

Hedda Skoug oppgir å ha brukt pulveret i lang tid. Elisa Røtterud er også blant dem som har promotert produktet.

LENE ORVIK: Lene Orvik promoterer pulveret. Hun har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Foto: Skjermdump/LeneOrvik.no
LENE ORVIK: Lene Orvik promoterer pulveret. Hun har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Foto: Skjermdump/LeneOrvik.no Vis mer

Ingen klinikk

Det finnes ingen fysisk hudklinikk eller skjønnhetssalong som heter Oslo Skin Lab. Til tross for det, oppgir Røtterud i et sponset innlegg at hun har foretatt en hudanalyse der.

«Etter en hudskan på Oslo Skin Lab så jeg alarmerende resultater», skrev Røtterud på bloggen i januar 2018.

Dagbladet har kontaktet de nevnte som har samarbeidet eller samarbeider med kosttilskudd-giganten.

Røtterud er en av få som har svart på vår henvendelse, men oppgir at hun ikke har tid til å kommentere saken.

ELISA RØTTERUD: «Etter en hudskan på Oslo Skin Lab så jeg alarmerende resultater», skrev Røtterud på bloggen januar 2018. Innlegget ble slettet etter at Dagbladet tok kontakt. Foto: Skjermdump
ELISA RØTTERUD: «Etter en hudskan på Oslo Skin Lab så jeg alarmerende resultater», skrev Røtterud på bloggen januar 2018. Innlegget ble slettet etter at Dagbladet tok kontakt. Foto: Skjermdump Vis mer

- Virker overbevisende

IDA WULFF: «Jeg er helt satt ut over resultatet, hadde ikke trodd at det kom til å bli så mye bedre. Du får hele 60 prosent rabatt på din første bestilling», skriver Ida Wulff i ett av mange innlegg om pulveret. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Foto: Skjermdump/IdaWulff.no
IDA WULFF: «Jeg er helt satt ut over resultatet, hadde ikke trodd at det kom til å bli så mye bedre. Du får hele 60 prosent rabatt på din første bestilling», skriver Ida Wulff i ett av mange innlegg om pulveret. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Foto: Skjermdump/IdaWulff.no Vis mer

Influenser Hedda Skoug forteller Dagbladet at hun har tatt produktet jevnlig, men presiserer samtidig at det er vanskelig å måle hva det er som har effekt.

- Jeg blir eldre jeg også, og dette er ikke det eneste jeg gjør. Jeg bruker gode kremer, spiser sunt, drikker mye vann og trener, sier Skoug.

Hun synes dokumentasjonen Oslo Skin Lab har vist, virker troverdig. Skoug oppgir at hun aldri har besøkt deres forretningslokaler.

- Jeg er verken doktor eller forsker og det har jeg aldri påstått. Men huden min har aldri vært bedre, sier Skoug.

Den som har frontet dette pulveret mest aggressivt, er tidligere magasinredaktør, forfatter og nå podkaster, Vanessa Rudjord. Produktet er en av sponsorene på hennes og Synnøve Skarbøs podkast.

Verken Rudjord eller Skarbø har besvart Dagbladets henvendelser.

VANESSA RUDJORD: Vanessa Rudjord reklamerer for kollagenpulveret. Produktet er også sponsoren til hennes og Synnøve Skarbøs podcast. Rudjord har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Foto: Skjermdump Vanessa Rudjord/Instagram
VANESSA RUDJORD: Vanessa Rudjord reklamerer for kollagenpulveret. Produktet er også sponsoren til hennes og Synnøve Skarbøs podcast. Rudjord har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Foto: Skjermdump Vanessa Rudjord/Instagram Vis mer

Ikke wow-effekten

Etter fylte 25-30 år, avtar produksjonen av kollagenet vi har i kroppen, forklarer professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg, men å innta dette i pulver eller pilleform har lite for seg mener professoren.

Han anbefaler heller å spise vanlig mat, og sier at en får i seg mer kollagen på den måten.

- Når du tar en teskje med kollagenpulver og rører ut i vann, får du i deg en forsvinnende liten del - ja, en brøkdel av det du vil spise av kollagen gjennom kjøtt, fisk og andre matvarer i løpet av dagen.

EKSPERT: - Det er ikke farlig å innta, men det har liten vitenskapelig effekt. Rent teoretisk kan man få allergiske reaksjoner, men man risikerer ingen alvorlige bivirkninger, sier dermatolog Michael Zangani.
EKSPERT: - Det er ikke farlig å innta, men det har liten vitenskapelig effekt. Rent teoretisk kan man få allergiske reaksjoner, men man risikerer ingen alvorlige bivirkninger, sier dermatolog Michael Zangani. Vis mer

Ekspertene Dagbladet har snakket med oppgir at huden er det siste prioriterte organet i kroppen vår.

- Det betyr at huden får sist, etter at resten av kroppen har tatt sitt. Vil man være sikker på at huden faktisk får, smør det overflaten, sier dermatolog Michael Zangani til Dagbladet.

Modell og tv-profil Kathrine Sørland har også vært blant dem som har reklamert for produktet. For henne ble promo-jobben et kort oppdrag.

- Jeg testet pulveret, men jeg synes ikke det hadde den wow-effekten jeg hadde håpet. Huden kjentes kanskje noe spenstigere ut, men det hjalp ikke på rynker. Jeg diskuterte produktet med hudpleieren min i forkant, som var skeptisk på grunn av liten vitenskapelig dokumentasjon av effektene.

Sørland påpeker at hun alltid tester ting før hun anbefaler det til følgerne sine for å kunne stå inne for det hun sponses av.

- Jeg, som andre, får masse tilbud om samarbeid. Det er snakk om mange penger og innimellom gjør det vondt å si nei, men jeg føler jeg har et stort ansvar, og sier ikke ja, med mindre jeg kan stå inne for det et produkt lover, sier Sørland.

- Bare tull og tøys

Professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg
Professor i molekylær ernæring, Bjørn Steen Skålhegg Vis mer

Steinar Madsen og Skålhegg forklarer at alle matvarer som produsert fra kjøtt og fisk inneholder rikelig med kollagen. Men trenger vi å tilføre kroppen kollagen? Nei, sier ekspertene.

- Til tross for et stort inntak av kollagen blir vi gamle med rynker og får vondt i leddene. Årsaken er en aktiv aldringsprosess vi har liten innvirkning på, fordi kroppen tar opp og styrer bruken av nedbrutt kollagen etter behov. Vi har ingen påvirkning på dette, spesielt ikke gjennom mat.

Kroppen lager kollagen etter behov og produksjon av kollagen går ned med alderen, sier Skålhegg.

- Egentlig er kollagen en dårlig proteinkilde. Fordi den ikke inneholder de riktige aminosyrene, så egentlig kommer du i en nedbrytningsfase når du spiser dette. Det kan være skadelig å gi dette til pasienter, du kan oppnå helt motsatt effekt av det som er ønsket.

Oslo Skin lab /Nutraq svarer:

Hvordan forklarer Nutraq at kollagenet kommer fram til huden?

- Virkestoffet i The Solution, Verisol, består av kollagenpeptider. Studier har vist at effekten av kollagenpeptider som spises eller drikkes hovedsakelig ikke er direkte, i den forstand at kollagenet går direkte fra magen og ut til huden. Effekten er derimot indirekte ved at kollagenpeptider, som tas opp i blodomløpet via fordøyelsessystemet, stimulerer celler i huden og derved øker produksjonen av bindevevskomponenter, blant annet kollagen, sier daglig leder i Nutraq Gustaf Christensen.

- Vi mener studiene som foreligger demonstrerer kosmetiske effekter som forbedrer hudens utseende i form av mindre rynker og mer elastisitet.

En del av studiene som brukes som dokumentasjon på «Oslo Skin Lab The Solution»s effekt er studier som viser bedring i hudens elastisitet. På spørsmål fra Dagbladet om hva det er som viser at bedre elastisitet gir færre rynker, svarer Nutraq:

- Verisol har vist effekt på både rynker og elastisitet i to ulike studier. Vi har ikke gjort noe søk på om det finnes studier som dokumenterer sammenhengen mellom de to.

- De effektene vi framhever i vår markedsføring hva gjelder rynker, elastisitet, og cellulitter viser alle signifikans i randomisert, placebokontrollert og blindet studier, svarer Christensen.

En av studiene det ble vist til på Oslo Skin lab hjemmeside, var en studie av negler. Denne lenken ble fjernet etter Dagbladet tok kontakt.

Etter å ha gått gjennom forskningen som da fantes på virkestoffet i kollagen, Verisol, konkluderte EUs mattrygghetsorgan EFSA i 2013 med at det ikke kan konkluderes med at oralt inntak av Verisol fører til endring i hudens elastisitet og dermed bedring av hudens funksjon.

Daglig leder Christensen presiserer at det bare er hudens funksjon som er relatert til helse, og dermed kan omfattes av EFSAs avgjørelse. Skjønnhet og rynker er ikke helsepåstander, presiserer han.

- The Solutions effekt på rynker og elastisitet er ikke vurdert av EFSA, men er dokumentert gjennom randomiserte, dobbelblindede og placebokontrollerte studier, som igjen danner grunnlaget for vår markedsføring, skriver han i en e-post til Dagbladet.

I EFSAs avgjørelse er det derimot nettopp hudens elastisitet som omtales, og hvor det konkluderes med utilstrekkelig bevis.

Nutraq ønsker ikke å kommentere hva som ligger i avtalene de har med influenserne eller hvor store summer de får utbetalt for å reklamere for produktene i sosiale medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer