Skjønnskrift og kjønnsdrift

Det er ikke bare et ordspill om vi sier at denne filmen handler om skjønnskrift og kjønnsdrift. Kalligrafi og sex. Peter Greenaway, den egensindige brite, har i «The Pillow Book» - Puteboken - flyttet seg til Det fjerne østen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men som i tidligere filmer dreier det seg om opptrinn, bilder og stofflighet mer enn mennesker i psykologisk-sosial sammenheng. «Film er for rik på muligheter til bare å overlate den til historiefortellerne,» er ett av den malerutdannede Greenaways ofte siterte utsagn.

En «historie»

I «The Pillow Book» nærmer han seg imidlertid noe som kan likne en «historie». Han tar oss med til Japan i nåtid og lar oss møte hovedpersonen som barn: Den lille piken Nagiko, som skal bli en djerv og vakker kvinne (Vivian Wu). Hun kan ikke glemme bestemte ting i sin barndom, noe som i voksen alder er vokst til en besettelse knyttet til kalligrafi, dvs. en dekorativ gammel japansk skriftkultur, som er både billedskaping og litteratur på én gang. Og besettelsen er tett knyttet til oppfyllelsen av kjødets lyst.

Erotiske pennestrøk

Hver fødselsdag fikk barnet Nagiko sitt ansikt, med nennsom pensel, påmalt en velsignelse av faren. Ved en slik anledning hørte hun en opplesning fra den tusen år gamle «Puteboken», en japansk erotisk klassiker, og ble vitne til farens homoerotiske samvær med sin forlegger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer