- Skjønte det var noe muffens

Nokas-tiltalte Erling Havnå forklarer seg nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Ingen ny utsettelse

STAVANGER (Dagbladet.no): Erling Havnå forklarte at han oppholdt seg hjemme i Arendal den dagen Postens Brevsenter i Oslo ble utsatt for et væpnet ran høsten 2003. Havnå er også tiltalt for dette ranet.

Dommer Helge Bjørnestad ba politiet fjerne fotlenkene til Erling Havnå før han inntok vitneboksen.

Skaffet leilighet

Havnå forklarte at han hjalp en ikke navngitt person i Oslo med å skaffe en leilighet og å innkreve noen penger i ukene før ranet av Postens Brevsenter.

- Jeg fikk prutet et urimelig krav på 150.000 kroner ned til 30.000 kroner.  Jeg er ingen torpedo og tar ingen honorar for slike meklingsoppdrag, men får dekket reise og opphold, forklarte Havnå.

- Er det lovlige krav fra banker du mekler, eller er det krav fra kriminelle?

spurte dommer Bjørnestad.

- Det kan være kriminelle penger, men også lovlige, svarte Havnå.

- Det siste er det sjelden vi andre opplever, ihvertfall, repliserte dommeren. 


Havnå forklarte så at han fikset en leilighet for noen venner som hadde behov for å stikke seg unna for en periode.  Han spurte aldri hvorfor de måtte gjemme seg, men sa bare at han skjønte det måtte være noe muffens.

Leiligheten ble leid i navnet til en kamerat av Havnå.

- Han er en mann med et stort hjerte, som nok vil tilgi meg, sa Havnå.

- Ekstremt glemsk

Havnå ble tatt med på en biltur til et grisgrendt strøk utenfor Oslo, hvor kompisene hentet slegger, brekkjern og en bag med klær.

Havnå mener at han satte av sine DNA-spor ved denne anledningen, og avviser at han var med på selve ranet mot Postens Brevsenter.

- Men jeg må også si at jeg er ekstremt glemsk, helt ekstremt glemsk. Det kan ha sammenheng med at jeg har drevet med kampsport i mange år. Og jeg hadde en bror som var verdensmester i boksing, i mange år ofret jeg mitt hode for ham, forklarte Havnå.

Fascinert av Toska

Erling Havnå sa at han ble kjent med David Toska da de møttes tilfeldig ved Havnås seilbåt i Spania. De seilte sammen til Lanzarote, og et vennskap utviklet seg.

Før de skiltes da båten ble lagt i opplag i Puerto Mogan på Gran Canaria, utvekslet de telefonnumre og lovet å kontakte hverandre hjemme i Norge.

- Det fascinerende med Toska var at han behandlet meg som personen Erling

Havnå, ikke som kickbokseren Havnå. Jeg blir alltid belastet med alle

historiene om hvem som har banket hvem. Toska var ikke slik, sa Havnå.

Vil ikke ut med navn

Ellers er Havnå svært forsiktig med å navngi andre personer han har hatt omgang med. Han forklarer at han av ulike grunner ikke vil ut med navn. Han forklarer også at han ikke husker hvilke biler han har vært i.

- For jeg er ekstremt uinteressert i biler, helt ekstremt uinteressert. Jeg husker aldri hvilke biler vi har kjørt, sa Havnå.

Han forklarte også at han har en tendens til å bli sittende på pub og drikke mye.

- Jeg har en fantastisk evne til å drikke svært mye, sa Havnå og omtalte et møte med Toska på et utested i Oslo høsten 2004.

- Når jeg får mange øl innabords, har jeg også den egenskapen at jeg inviterer mange hjem til meg. Jeg sier hjertelig velkommen til vakre Arendal, hos meg skal dere få bo gratis, forklarte Havnå.

UTEN FOTLENKER: Dommeren lot tiltalte Erling Havnå gå opp i vitneboksen uten fotlenkene.
FIKK IKKE MEDHOLD: Havnås forsvarer Astrid Aas-Hansen fikk ikke rettens medhold i begjæringen om ny utsettelse av saken.