- Skjønte fort at dette ikke var et sted å være

Svenske backpackere midt i Bangkok-urolighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK (Dagbladet.no): - Vi gikk forbi og skjønte fort at dette ikke var et sted å være. Ellers har vi ikke merket noe til problemene i Thailand. Vi føler oss helt trygge sier Camilla Nordstrøm fra Sverige.

Vi møter henne sammen med Camilla Eknor like i nærheten av gaten Phraa Athit, som natt til onsdag ble okkupert av demonstranter fra Folkealliansen for Demokrati (PAD).

Da vi møter venninnene onsdag ettermiddag flyter trafikken igjen som normalt, og både restauranter og hoteller holder åpent. Bare et titalls demonstranter vokter kontoret til PADs egen TV stasjon, som også ligger i gaten.

- Vi åpnet gaten igjen i dag tidlig. Men får vi informasjon om at noe kommer til å skje, blir vi nødt til å stenge den igjen, sier en av demonstrantene.

Fryktet angrep
Det var rykter om et angrep fra myndighetenes støttespillere mot TV stasjonen og hovedkvarteret til Sondhi Limthongkul, en av PADs fremste ledere, som var årsaken til at demonstrantene tirsdag kveld inntok og okkuperte turistgaten som bare ligger et steinkast fra backpacker gaten Khao San Road i Bangkoks Banglamphu distrikt.

Begge innkjørsveiene til den vel en kilometer lange gaten ble blokkert av bildekk og piggtråd og voktet av flere hundre demonstranter, de fleste væpnet med stokker, skjold og spretterter.

- Vi har hørt rykter om et angrep, men vi er ikke helt sikre. Vi ønsker ikke å slåss men det er ikke sikkert vi har noe valg, fortalte Sakkarn Seeho, mens han kikket nervøst over barrikadene natt til onsdag.

Svekket statsminister

MIDT I UROLIGHETENE: Men de svenske ryggsekkturistene Camilla Nordstrøm og Camilla Eknor føler seg fortsatt trygge i Thailand. Foto: Torgeir Norling
MIDT I UROLIGHETENE: Men de svenske ryggsekkturistene Camilla Nordstrøm og Camilla Eknor føler seg fortsatt trygge i Thailand. Foto: Torgeir Norling Vis mer

Selv om statsminister Samak tirsdag morgen erklærte unntakstilstand og varlet at hæren kan bli satt inn mot demonstrantene, har stillingskrigen mellom Thailands regjering og PAD fortsatt som tidligere.

Thailands forsvarsjef Anupong Paojinda har slått fast at han verken vil bruke vold mot demonstrantene eller gjennomføre et militærkupp.

I løpet av dagen har nesten heller ikke vært politi eller militære å se i gatene. Ved regjeringspalasset fortsetter PAD sine demonstrasjoner, mens en varlet storstreik foreløpig ikke har blitt iverksatt.

Observatører mener imidlertid at det er oppsiktsvekkende at verken politi eller militære grep inn da PAD okkuperte Phraa Athit tirsdag kveld. De mener at statsminister Samak er tydelig svekket og spør seg hvem som nå sitter med den virkelige makten i Thailand.

- Det er ikke militæret eller politiet vi frykter, men statsminister Samaks tilhengere, fortalte Sakkarn Seeho, natt til onsdag.

- Skjønte fort at dette ikke var et sted å være
VOKTER: Sakkarn Seeho voktet barrikadene ved turistgaten Phraa Athit natt til onsdag.
FRYKTET ANGREP: PAD-demonstrantene fryktet et angrep mot deres egen TV stasjon som ligger i turistgatene Phraa Athit.