Døde under angrepet på Kongressen:

- Skjønte hun kom til å dø

Ashli Babbitt ble skutt av politiet inne i kongressbygningen. John (26) ble vitne til hendelsen.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag stormet Trump-tilhengere Kongressen i USA mens de holdt på med å godkjenne resultatet av presidentvalget for over to måneder siden.

En av dem som deltok i angrepet var Ashli Babbitt. Hun ble skutt i overkroppen av politiet. Hun døde seinere av skadene.

Det dødelige skuddet ble fanget på video av 26 år gamle John Sullivan. Millioner har sett klippet.

Sullivan sier til den svenske avisa Aftonbladet at skuddet traff Babbitt rett under kragebeinet.

Videoen viser et nærbilde av ansiktet hennes.

- Jeg skjønte hun holdt på å dø, sier Sullivan til avisa.

- Sørgelig

- Det er sørgelig å bli vitne til hennes død. Jeg forstår virkelig at mange er sinte etter hendelsen, og jeg kjenner meg faktisk opprørt, sier han.

På videoen kan man se en gruppe mennesker prøve å komme seg gjennom en dør inne i bygget.

Bildene viser bevæpnede politifolk som prøver å stoppe folkemassen.

- Politiet kunne stoppet henne på en annen måte enn med dødelig vold, hun var ikke egentlig spesielt aggressiv, hevder Sullivan.

Hoppet gjennom vinduet

Trump-tilhengerne var bevæpnet med skjold og flagg tok seg inn på alle mulige måter. I de dramatiske minuttene kunne man se folk klatre rundt på fasaden av bygget.

Sullivan selv kom seg inn gjennom en knust vindusrute.

- Folk sprang rundt på måfå og kikket rundt på ulike kontorer, men jeg så en gruppe som virket som om de hadde et mål. De ville forsøke å komme seg inn i Senatets kammer, så jeg fulgte etter, sier han til avisa.

Det var i gangen utenfor dette kammeret skuddet falt.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

Ikke Trump-supporter

Sullivan sier til avisa at han ikke er Trump-supporter, men at han tok seg inn i kongressbygningen for å dokumentere angrepet.

- Dette er historisk, og jeg ville vise nøyaktig hva som skjer i landet akkurat nå. Hvem ellers skulle fanget det der på film? Nå sier mange Trump-tilhengere at jeg er en venstreekstremist som infiltrerte dem på noe vis, sier Sullivan.

Det har helt siden onsdag blitt hevdet at volden og angrepet ble framprovosert av venstreekstremister som hadde infiltrert Trump-tilhengerne. Dette er det foreløpig ikke lagt fram noen beviser for.

Det har derimot blitt slått fast at en rekke medlemmer av ytre-høyre-grupper og tilhengere av ekstreme konspirasjonsteorier var til stede, blant annet «QAnon-sjamanen» Jake Angeli.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer