Skjønte ikke alvoret og omfanget av jordskjelvet

Lettelsen er stor blant de pårørende etter at norske Kiki Prytz Wilhelmsen og tre svenske reisevenninner tirsdag ble funnet i god behold i den jordskjelvrammede delstaten Gujarat i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fryktet for kvinnenes liv i fem døgn, klarte en representant for den svenske ambassaden å finne de fire kvinnene på flyplassen i byen Bhuj - midt i det jordskjelvrammede området - tirsdag morgen. De ble oppsporet ved hjelp fra et team fra Ericsson, som arbeidet med å sette opp en basestasjon for mobiltelefoni i Bhuj.

- Det har vært umulig for oss å få gitt beskjed, forklarer Kiki Prytz Wilhelmsen til Aftenposten, som snakket med den 45 år gamle norske kvinnen tirsdag mens hun og venninnene ventet på å komme seg videre med fly til Bombay. Telefonlinjene og mobiltelefonsambandet brøt sammen i forbindelse med jordskjelvet. Kommunikasjonsvanskelighetene har også ført til store problemer for koordineringen av hjelpearbeidet.

Skjønte ikke alvoret

Hotellet som de nordiske kvinnene bodde på, var en av svært få bygninger i Bhuj som klarte seg gjennom det voldsomme jordskjelvet som kan ha krevd mer enn 100.000 menneskeliv. Kiki Prytz Wilhelmsen og venninnene Birgitta Hultberg (63), Tanja Alyhr (53) og Kerstin Askert (46) hadde sjekket ut fra hotellet lørdag og var på vei ut til en landsby da skjelvet kom.

- Vi merket ristingen og så at det var noen hus som hadde rast sammen, men vi skjønte ikke med en gang hvor alvorlig det var, sier Kiki Prytz Wilhelmsen til Aftenposten. De siste dagene har de dels tilbrakt ute på landet, og dels inne i selve Bhuj. De har ikke vært klar over den oppmerksomhet saken har fått i Norge og i Sverige.

Ingen norske savnet

- Etter at Kiki Prytz Wilhelmsen er funnet i god behold, har vi ikke lenger noen nordmenn savnet i jordskjelvområdet, sier ambassadesekretær Magda Karin Jakobsen ved den norske ambassaden i New Delhi til NTB. Ved 12-tida norsk tid satt de fire nordiske kvinnene fortsatt og ventet på den militære flyplassen i Bhuj, fordi flyet videre til Bombay var forsinket på ubestemt tid. På grunn av hjelpearbeidet og alle transportfly som går inn og ut av området, er alt som heter ruteplaner endret.

Ifølge en reiseplan som den svenske ambassaden har mottatt, blir de fire kvinnene trolig i Bombay noen dager før de reiser videre hjem via Amsterdam, melder svenske Aftonbladet.

OVERLEVDE:  Etter fem dager i smerte, smiler åtte år gamle Akash Bhavar igjen. Han er en av fem som ble funnet  i live i ruinene i dag. Så mange som 100.000 mennesker kan ha omkommet i jordskjelvet.

Foto:  SCANPIX/AP
OVERLEVDE: Etter fem dager i smerte, smiler åtte år gamle Akash Bhavar igjen. Han er en av fem som ble funnet i live i ruinene i dag. Så mange som 100.000 mennesker kan ha omkommet i jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

(NTB)

OVERLEVDE: Etter fem dager i smerte, smiler åtte år gamle Akash Bhavar igjen. Han er en av fem som ble funnet i live i ruinene i dag. Så mange som 100.000 mennesker kan ha omkommet i jordskjelvet. Foto: SCANPIX/AP