Coronaviruset:

- Skjør og usikker situasjon

Smittetallene ser ut til å ha gått ned, og FHI har gitt regjeringen råd om enkelte justeringer i coronareglene.
- Samtidig er vi i en ustabil situasjon, og ting kan fort snu, sier avdelingsleder Line Vold.

FØLGER MED: - Det virker som at folk har hatt en god etterlevelse av tiltakene for å få tallene ned igjen. Folk oppgir også at de har hatt færre nærkontakter, som reduserer risikoen for smitte. Men det er likevel en skjør og usikker situasjon, så vi må hele tida følge med, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold. Foto: Berit Roald / NTB
FØLGER MED: - Det virker som at folk har hatt en god etterlevelse av tiltakene for å få tallene ned igjen. Folk oppgir også at de har hatt færre nærkontakter, som reduserer risikoen for smitte. Men det er likevel en skjør og usikker situasjon, så vi må hele tida følge med, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har, i likhet med Helsedirektoratet, gitt regjeringen råd når de i ettermiddag skal legge fram nye nasjonale coronaråd, som vil gjelde fra i morgen.

Mandag formiddag opplyser Helsedirektoratet at de anbefaler å fjerne anbefalingene om å unngå å ha gjester i hjemmet. Det går også fram at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er uenige om hvorvidt den nasjonale skjenkestoppen skal videreføres.

- Vi har gitt råd om enkelte justeringer, og så er det opp til regjeringen om de velger å følge disse, sier avdelingsleder Line Vold til Dagbladet.

- Nå er vi i en situasjon der tallene fra sist uke er lavere enn uka før det. Foreløpige tall viser at 2563 personer ble smittet forrige uke, mot 4033 uka før det, sier Vold, som understreker at det vil være etterslep på rapporteringen, og at tallet derfor vil endre seg frem til ukesrapporten kommer onsdag.

- Litt bedre oversikt

Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har i dag uttalt at Helsedirektoratet har anbefalt regjeringen å gjøre justeringer i de nasjonale tiltakene som gjelder fra i morgen.

- Vi har anbefalt noen justeringer fordi vi har fått bedre oversikt over smittesituasjonen etter jul, sier Nakstad til Dagbladet.

- Hvordan er smittesituasjonen i landet nå?

- Situasjonen er fortsatt sårbar, men de siste dagene har det vært en gledelig nedgang i andelen positive tester i mange kommuner. Det tyder på at tiltakene vi har hatt den siste tida har effekt. Jeg tror også testingen på grensene har begrenset smittespredningen innenlands i noe grad, sier Nakstad.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Totalpakka

- Tallene tyder på at det har vært en nedgang. Samtidig er vi i en ustabil situasjon, og ting kan fort snu. Om vi ser på landene rundt oss, er utviklingen der dramatisk. De nye virusvariantene gir også grunn til økt bekymring, sier Vold. For å møte dette har man innført en rekke tiltak på grensene, samt vektlegger nå etterlevelse av krav for karantene, påpeker FHI-avdelingsdirektøren.

- Det er viktig at karantenereglene er forståelige, og at de etterleves, slik at vi bryter videre smitte fra de som er smittsomme, sier hun.

Hun legger til at FHI imidlertid hele tida er opptatt av å gjøre vurderinger av tiltakene som er på plass.

- Hva er det som gjør at vi nå ser en nedgående smittetrend?

- Det er nok totalpakka. Vi tror det vi ser er en begynnende effekt av de tiltakene som er på plass.

- Hvor lang tid vil det ta før vi med tilnærmet sikkerhet kan si hvor effektive tiltakene så langt i år har vært?

- Det vi generelt sier er at vi må ha minst to uker før vi med sikkerhet kan si noe. Men det ser ut som det er en nedgang i smittetallene, og det er positivt.

- Skjørt og usikkert

FORKLARER: Lege Wasim Zahid er coronasmittet. Det avslører han selv i en video på YouTube. Video: YouTube Vis mer

Hun fortsetter:

- Det virker som at folk har hatt en god etterlevelse av tiltakene for å få tallene ned igjen. Folk oppgir også at de har hatt færre nærkontakter, som reduserer risikoen for smitte. Men det er likevel en skjør og usikker situasjon, så vi må hele tida følge med.

- Hva mener dere var grunnen til at smittetallene økte i november/desember og starten av januar?

- Vi ser den samme utviklingen i mange land i Europa, og kan ikke sikkert konkludere med noen enkeltårsak. Det skyldes nok en kombinasjon av flere forhold, og blant annet vet vi at høst og vinter er høysesong for luftveisinfeksjoner. Det at vi er tettere sammen innendørs over tid bidrar antakelig til økt risiko for smitte sier Vold.

- Hvor viktig er det at smittetallene holder seg stabile eller fortsetter å synke?

- Det er viktig. Vi er opptatt av å ikke få den samme utviklingen som vi ser i en del andre land, der smittetrykket og sykdomsbyrden er høy, som igjen gir enkelte land problemer med å klare å gi befolkningen en god nok helsetjeneste.

Nye orienteringer

Om regjeringen har fulgt anbefalingene fra FHI og Helsedirektoratet, blir trolig klart seinere i dag, når statsministeren holder pressekonferanse om coronasituasjonen. De pågående tiltakene har varighet til ut dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer