Skjør ro i Sudan

36 mennesker drept, soldater patruljerer gatene i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Militære og sikkerhetsstyrker har i hele natt patruljert gatene i Sudans hovedstad Khartoum. Det ble innført et tolv timer langt portforbud i går kveld etter at 36 mennesker ble drept, og mer enn hundre ble skadd i opptøyene etter videpresident John Garangs død.

I morges holdt flere av butikkene fortsatt stengt da portforbudet ble opphevet. Og nå frykter internasjonale delegater for den skjøre freden i landet.

- Gatene er roligere, men de ulmer fortsatt under overflaten, sier en diplomat til nyhetsbyrået AP. Diplomaten ønsker å være anonym på grunn av den spente situasjonen.

- Det var så mye ødeleggelse, så mange drap, og så mye plyndring at det er mulig det vil bli igangsatt reaksjoner, hevder diplomaten.

Spent

John Garang ledet opprøret mot det muslimske maktsenteret i Nord-Sudan fram til fredsavtalen i januar i år. Sør-Sudan, som Garang kjempet for, består hovedsaklig av kristne og tilhengere av animistiske religioner. Sudan var herjet av borgerkrig i 21 år.

Mange av Garangs tilhengere mener dødsfallet var iscenesatt av presidenten. Derfor kan det også være eksplosivt med reaksjoner mot Garangs tilhengere som gikk amok i går.

- Vi ber til Allah om at det ikke blir flere problemer, og vi ber til Allah om at Garangs sjel får hvile i fred, sier Hawaya Adam til AP.

SPENT STEMNING: Sudans befolkning kan gå ut i gatene igjen etter nattens portforbud. Likevel velger mange å holde seg innendørs, og trafikken er rolig, melder AP. Foto: AP
SPENT STEMNING: Sudans befolkning kan gå ut i gatene igjen etter nattens portforbud. Likevel velger mange å holde seg innendørs, og trafikken er rolig, melder AP. Foto: AP Vis mer

Ny leder for SPLM

Garangs høyre hånd, Salva Kiir Mayardit, har allerede blitt utnevnt som hans etterfølger. Kiir tar derfor over som visepresident umiddelbart, og er fast bestemt på å gjennomføre fredsavtalen.

- Det som har skjedd må bli støtet som tar oss helt fram til fred. Det var doktor Garangs ønske, hans overbevisning og livsoppgave, sier SPLMs talsmann, Yasir Arman.

BORTE: De utbrente bilvrakene i Khartoums gater er fjernet i løpet av natten. Tilbake ligger glasskår og kullrester.