«Skjørtejeger- presidenten»

Presset mot Filippinenes president øker. Selv om han i går gjentok at han ikke vil trekke seg, står nå både kirken og toneangivende politikere bak kravet om at Joseph Estrada må gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Joseph Estrada, som ble feid inn i presidentembetet etter et valgskred i 1998, har fått syndsforlatelse for det meste siden han ble valgt. Utroskap, «jaktfester» som druknet i whisky i presidentpalasset Malacañang, fuktige fester med hasardspill om bord på presidentens yacht, besøk på horebarer, barn utenfor ekteskap, og elskerinner angivelig plassert i fasjonable bosteder i Manila, har velgerne akseptert som en del av den tidligere så populære filmskuespillerens livsstil.

Opprørt

Korrupsjonsskandalen som nå rulles opp, hvor presidenten skal ha fått et beløp som samlet tilsvarer rundt 75 millioner kroner fra illegale spillesyndikater, har imidlertid opprørt filippinerne. Det skyldes ikke minst at korrupsjonspengene skal komme fra det illegale nummerspillet som kalles juteng. Selv om det er ulovlig å delta i spillet er det populært, og har skaffet bakmennene, lånehaiene og narkotikasyndikatene eventyrlige gevinster, mens de fattige i mange tilfelle har mistet alt i håp om å få den store gevinsten.

Resultatet av skandalen er at verdien på filippinske pesos har falt til et historisk lavmål, og bensin- og matprisene har gått kraftig opp.

Tusener har gått i demonstrasjonstog til presidentpalasset og forlangt Estradas avgang, visepresidenten har trukket seg og demonstranter har marsjert til en luksuriøs villa i utkanten av Manila, som Estrada skal ha kjøpt til en av sine elskerinner.

Nær venn

Det var en av Estradas nære venner, guvernøren i provinsen Illocos Sur, Luis Singson, som denne måneden fortalte at han personlig hadde overført rundt 75 millioner kroner fra spillesyndikatene til presidenten. Ifølge ham selv hadde han gjort det etter at han og presidenten hadde inngått en avtale hvor Estrada skulle få en andel av overskuddet fra juteng-spillet, mot at Eastrada skulle overføre statlige midler til provinsen Illocos Sur.

Singson har også fortalt at fuktige spillekvelder, enten i presidentpalasset eller om bord i presidentens yacht, enkelte ganger kunne pågå i opptil to døgn, «særlig hvis presidenten tapte».

- Noen ganger lot vi ham vinne, har Singson fortalt.

Ifølge Singson spilte presidenten hardt og enkelte kvelder kunne det ligge opptil 40 millioner pesos i potten, eller rundt 7,5 millioner kroner.

Estrada på sin side benekter enhver befatning med bestikkelser fra spillesyndikatene, og legger skylda for anklagene på politiske motstandere som vil overta makta.

En senatskomité behandler nå et krav om at Estrada må stilles for riksrett.

Tidligere president Corazsn Aquino har sammen med andre kjente politikere dannet en komité som har som formål å jage Estrada ut av presidentpalasset. Igjen kan Filippinene oppleve en folkestorm mot presidentembetet, lik den som tvang president Ferdinand Marcos til å gå av, og som banet veien for Corazsn Aquino.

Denne gangen er det den avgåtte visepresidenten Gloria Arroyo, datter av tidligere president Diosadado Macapagal, som trolig vil overta hvis Estrada blir presset ut.