Skjøt 400 skarpe skudd

Soldatene i Afghanistan siktet på demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Soldatene i den norskledete leiren i Meymaneh skjøt rundt 400 skarpe skudd mot folkemengden som angrep tirsdag. Det sier forsvaret til Aftenposten.no lørdag.

I tillegg ble det skutt med gummikuler, og kastet tre såkalte sjokkgranater. Disse er mindre farlige enn vanlige håndgranater.


Angriperne brukte panservernraketter, automatgeværer og splinthåndgranater, og hendelsen regnes som en av de mest dramatiske norsk militært personell har vært involvert i på lang tid. Seks norske soldater ble såret i angrepet.

Det er ikke klart om norsk personell skjøt med skarpt.

- PRT-styrken består av norsk, finsk, latvisk og islandsk personell, og vi har konkludert med at det var PRT-personell som sådan som skjøt. Men vi kan selvsagt ikke utelukke at nordmenn avfyrte skarpe skudd, sier Øverli, som legger til at Forsvaret ikke har bragt på det rene hvilke personer som faktisk avfyrte skudd, sier Christian Øverli, pressetalsmann i Forsvarsstaben, til Aftenposten.no.

Afghansk politi skjøt også mot angriperne. Fire personer døde.

- Vi kan ikke konkludere med døde som følge av skudd fra PRT-styrken. Dette er uendret i forhold til tidligere, sier Øverli.

ALVORLIG SITUASJON: ISAF-leiren ble angrepet med skarpe våpen. Seks norske soldater ble såret i angrepet. Foto: INA/Reuters
ALVORLIG SITUASJON: ISAF-leiren ble angrepet med skarpe våpen. Seks norske soldater ble såret i angrepet. Foto: INA/Reuters Vis mer
SKJØT MED SKARPT: Det er nå blitt kjent at ISAF-styrken der norske soldater var i flertall skjøt med skarpt og siktet på demonstrantene.
LEIREN I MEYANMEH: 33 norske soldater tjenestegjør i leiren.