Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skjøt bjørnen da den gikk til angrep på sauen hans

Politiet i Nord-Trøndelag har iverksatt etterforskning etter at en bonde skjøt en bjørn i påstått nødverge.

SKUTT OG DREPT:  En saubonde hevder han handlet i nødverge da han skjøt denne hannbjørnen. Politiet opplyser at tekniske funn på stedet så langt tyder på at forklaringen til bonden stemmer. Foto: Bengt Steinar Nordbakk.
SKUTT OG DREPT: En saubonde hevder han handlet i nødverge da han skjøt denne hannbjørnen. Politiet opplyser at tekniske funn på stedet så langt tyder på at forklaringen til bonden stemmer. Foto: Bengt Steinar Nordbakk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett etter klokka 22 i går kveld fikk politiet melding om at en bonde hadde skutt en bjørn i nødverge på Storsteinstjønna i Lierne kommune Nord-Trøndelag.

- Meldingen gikk ut på at bonden hadde skutt bjørnen i nødverge for sauen sin. Han har forklart at bjørnen gikk til angrep på en enkelt sau som ble angrepet, sier Stein Erik Granli, lensmann i Grong, til Dagbladet.

Han sier at sauebondens forklaring så langt stemmer overens med funn på stedet.

- Men vi etterforsker saken, og vil gjøre oss ferdig med det, sier Granli.

Bjørnen, som er en relativt stor hannbjørn, er sendt til veterinærinstituttet i Trondheim. Politiadvokat Amund Sand skal etterforske saken.

- Skytteren beskriver dette som en akuttsituasjon. Spørsmålet i saken er hvorvidt dette er straffefritt etter naturmangfoldloven fra 2009, og det skal vi nå undersøke, sier Sand til adressa.no.

Fellingskvoten innenfor region seks, som utgjør Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, er på fire bjørner. Rådgiver til Fylkesmannen, Julie Vesterhus, sier til adressa.no at bjørnen går på denne kvoten om den er skutt i nødverge.

Ifølge analyser utført av Rovdata var det i fjor tettest bestand av bjørn i Hedmark og Nord-Trøndelag. I løpet av 2010 var det i alt 166 bjørner innenfor Norges grenser.