Skjøt bulgarsk torpedo

Gjengmedlem blant de seks pågrepne. Overlevde selv «Sandaker-drapet»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de seks som er pågrepet og siktet for skytingen på Frogner i Oslo i natt var nær døden etter skuddene som rammet ham og vennen Hung Nguyen i 2004. Episoden ble kjent som «Sandaker-drapet». Nguyen døde i ambulansen på vei til sykehuset.

Ifølge Dagbladets opplysninger mener politiet at den siktede er sentral i en av Oslos største kriminelle gjenger.

Torpedovirksomhet

Nå er mannen, som 25 år, selv siktet for drapsforsøk på en bulgarsk mann (43) som politiet mener er tilknyttet torpedovirksomhet. Skuddofferet er en kjenning av politiet.

Ifølge TV2-nyhetene drev bulgareren utlån av penger i det svarte pengemarkedet. Han skal ha vært innblandet i en voldsepisode i forbindelse med innkreving for noen dager siden.

Drept på vei til jobb

Det var på vei til jobb, en industribedrift på Økern, at de to kameratene ble overrumplet av flere bevæpnede menn på åpen gate ved Sandaker kjøpesenter en februarmorgen i 2004.

Les hans beretning om hva som skjedde i 2004.

OVERLEVDE: En av de siktede etter skyteepisoden natt til lørdag overlevde et drapsforsøk på Sandaker i 2004. Det gjorde ikke kameraten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX  / Truls Brekke / Dagbladet
OVERLEVDE: En av de siktede etter skyteepisoden natt til lørdag overlevde et drapsforsøk på Sandaker i 2004. Det gjorde ikke kameraten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX / Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

Gjerningsmennene hadde ifølge vitner på seg finlandshetter og hadde begge håndvåpen.

Hung Nguyen døde. Den nå siktede kameraten ble den gang truffet av to skudd, et i lysken og et i lungen.

Skutt i halsen i natt

Bulgareren ble skutt i morges i Lindemans gate på Frogner i Oslo. Det ble iverksatt full utrykning til stedet. Han ble skutt i halsen.

Bulgareren satt i bilen sin og var på vei ut av en garasje da skuddene falt. Mannen forlot bilen og klarte å komme seg inn i en oppgang og banke på ei dør for å få hjelp. Bilen ble senere funnet gående på tomgang. Politiet fant tomhylser like ved.

- Vi fikk melding om episoden klokka 05.25. Det er en mann som er blitt skutt, og han er kjørt til Ullevål universitetssykehus. Han er i live og ved bevissthet, opplyser operasjonsleder Ellen Ulvin til Dagbladet.no.

Tatt i Taxi

Fire av de siktede ble i 07-tida stoppet i en taxi de kjørte på Helsfyr i Oslo. Den femte, som ble utsatt for drapsforsøket i 2004, ble pågrepet hjemme i sin egen bopel etter det Dagbladet.no kjenner til.

Skjøt bulgarsk torpedo

I ettermiddag pågrep politiet en sjette person i tilknyting til saken.

- Han ble pågrepet i ettermiddag, også på sin egen adresse. Det er opplysninger som har kommet fram i saken som har ført til dette, sier politioverbetjent Grete Metlid til Dagbladet.no i 18-tiden.

De pågrepne er alle mellom 25 og 30 år og kjenninger av politiet. De er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk og vil bli avhørt i løpet av søndag, opplyser Metlid.

- Ingen tilknytning til gjengmiljøet

Advokaten som forsvarer mannen som ble skutt på Sandaker og som nå er siktet for drapsforsøk sier at den siktede stiller seg uforstående til siktelsen.

- Han har sagt seg villig til å avgi forklaring og stiller seg helt uforstående til at han ble innbrakt. Han ble hentet hjemme i morges i 08-tiden av politi med skjold og hjelmer og opplevde det som dramatisk. Sist jeg snakket med min klient hadde han heller ikke fått presentert noen siktelse, sier advokat Per Sjong Larsen.

Sjong avviser at hans klient er en del av det kriminelle gjengmiljøet.

Ber om hjelp fra publikum

Politiet vil ikke si noe om eventuelle våpenbeslag i saken som resultat av pågripelsene.

- Vi ønsker heller ikke å spekulere i motiv for skytingen, sier Metlid.

Hun etterlyser tips fra publikum.

- Mange har ringt og sagt i fra om ting de har hørt, sett og kjenner til. Skytingen skjedde jo tidlig om morgenen, men vi håper flere vil gjøre det.

NOEN SOM SAVNER EN JAKKE? Dette klesplagget som ble funnet på fortauet i nærheten av åstendet ble viet stor oppmerksomhet fra politiet.