Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt feil ulv

Jegere skjøt i går en ulvetispe fra den beskyttede Gråfjellsflokken. Den norske ulvejakta har satt sinnene i kok i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av landets mest sentrale ulvetisper ble skutt ved en feil i går formiddag. Den omstridte ulvejakta medfører dermed et større innhogg i bestanden enn det som var meningen.

-  Det er dypt tragisk det som har skjedd. Stortinget vedtok i mai at vi skulle ha tre ulvestokker. Nå har vi skutt ned to, og har en igjen, sier Heidi Sørensen (SV).Jakta fortsetter likevel som tidligere bestemt, opplyser Direktoratet for naturforvaltning (DN).

-  Situasjonen endret

Det var tispa i Gråfjellsflokken som ble skutt ved en feil ved Åkrestrømmen i Rendalen ved 9.30-tida i går. Jaktområdet for lisens-jakta på Koppang-flokken var lagt helt inntil og til og med innenfor sonen som tilhører Gråfjell-ulvene.

-  Det er denne flokken alle har vært opptatt av at vi ikke skulle ta. Nå er situasjonen dramatisk endret. All videre jakt nå vil bare gjøre situasjonen verre. Jeg synes det er rart at ikke miljøvernministeren reagerer, sier Sørensen.

Gjennom områdeavgrensningen for lisensjakta var det et mål å unngå å ramme Gråfjell-ulvene. Fellingen kan derfor få en større bestandsmessig effekt enn tilsiktet, opplyser DN.

Skal ta fem ulv

Det er til sammen gitt fellingstillatelse på fem ulver, og den første ulven ble skutt sist søndag.

Sveriges miljøvernminister, Lena Sommestad, kontaktet miljøvernminister Knut Arild Hareide tidligere denne uka og uttrykte sin bekymring for Norges måte å håndtere den skandinaviske ulvestammen på.

-  Hun framførte sterk kritikk. Sverige og Norge har et felles ansvar. Da kan man ikke legge hele ansvaret over på Sverige, sier Sommestads pressesekretær, Anna Larsson.Sjef for naturressursavdelingen i det svenske Naturvårdsverket, Björn Risinger reagerer også på beslutningen.

-  Vi er alvorlig bekymret for at Norge tar så lett på vårt felles ansvar for ulvestammen, sier han.

-  Beklagelig

Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) stadfestet i går Direktoratet for naturforvaltnings vedtak.

-  Jeg synes det er veldig beklagelig at jegerne skjøt feil ulv i går, men jakten vil fortsette, sier miljøvernministeren.

Ytterligere tre ulver skal felles.

-  Vi skal ha ulv i Norge. Fellingen av de fem ulvene som det er gitt fellingstillatelse på er i tråd med Stortingets retningslinjer, sier Hareide.

-  Frykter du at det ligger en skjult agenda fra jegerne bak skytingen av denne ulven?

-  Nei, det tror jeg ikke. Jegerne beklaget også i går at de skjøt nettopp denne ulven, sier Hareide. Sørensen og SV mener det er på tide at Hareide tar affære i saken.

-  Det er ikke sikkert at dette var noen god idé. Vi tar opp dette ved første og beste mulighet. Hareide har et brev på pulten sin mandag morgen, så får vi håpe at det ikke skjer en ny tragedie i løpet av helga, sier Sørensen.

BLE SKUTT: Jegeren Tom Nordsveen skjøt tispa fra Gråfjellsflokken i Rendalen i Hedmark i går. Dermed kan flokken bli oppløst.