Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt fem dommere i høyesterett

Årsaken er trolig forbud mot muslimske hodeplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En attemtatmann åpnet ild i Tyrkias høyesterett i Ankara i dag og traff fem dommere. En av dem døde av skadene, melder BBC News.

Hadde advokatpapirer

Attentatmannen, 29-åringen Aslan Alpaslan, kom seg ubemerket forbi vaktene i Tyrkias høyeste domstol. Han hadde på seg papirer som identifiserer ham som advokat, men det er ikke brakt på det rene hvorvidt disse er ekte.

29-åringen braste inn på et komitémøte og ropte «Allahu akbar» før han avfyrte skuddene. Ifølge en tjenestemann ved domstolen ropte Alpaslan at han var «Guds soldat», og sa han utførte angrepet for å protestere mot rettens holdning til muslimske hodeplagg.

Dommer Mustafa Yucel Ozbilgin ble truffet i hodet og døde etter seks timers kirurgi for å fjerne kula fra hjernen.

En av de sårede dommerne, Mustafa Birden, har blitt kritisert for å ha dømt lærere som bruker muslimske hodeplagg, og har angivelig mottatt drapstrusler.

Tidligere i år avsa Birden en dom som forbyr lærere å bære sjal til og med på vei til jobben. Det er fra før forbudt å bære hodeplagg på skolen. Birden ble truffet i magen og er ikke livstruende skadd.

Alpaslan ble tatt hånd om av politiet og blir avhørt for å få klarhet i hensikten med skytingen.

SKUTT: En skadd dommer fraktes til ambulansen etter attentatet. Foto: AP/SCANPIX
SKUTT: En skadd dommer fraktes til ambulansen etter attentatet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Statsministeren fordømte forbudet

Dommen mot hodeplagg har blitt fordømt som ulovlig av statsminister Recep Tayyip Erdogan, som tilhører et parti med islamistiske røtter.

Erdogan var imidlertid raskt ute med å fordømme attentatet, og uttalte at den skyldige vil bli «alvorlig straffet».

Mange tyrkere ser attentatet som et angrep på den tyrkiske sekularismen - selve grunnfundamentet i den tyrkiske republikken. Deniz Baykal, leder for det største sekulære opposisjonspartiet, mener regjeringens politikk er årsaken til dagens angrep.

- Jeg håper at de som fortsatt ikke ser hvor Tyrkia er på vei, som nekter å se det, tar dette som en advarsel. Tyrkia er i ferd med å bli dratt inn i en svært farlig situasjon, sier opposisjonslederen.

President Ahmet Necdet Sezer sier angrepet ikke kan undergrave Tyrkias sekulære grunnlov.

- De som er ansvarlige for disse angrepene, vil aldri nå sitt mål, sier Sezer.

TATT: Attentatmannen, Aslan Alpaslan (29), føres ut av rettslokalet etter skytingen.
ER KRITISK TIL DOMSTOLEN: Statsminister Racep Tayyip Erdogan.
FRYKTER FOR GRUNNLOVEN: Opposisjonsleder Deniz Baykal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling