Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt fire i Kongressen

NEW YORK (Dagbladet): En bevæpnet hvit mann avfyrte flere skudd i Kongressen på Capitol Hill i Washington DC i går kveld. Motivet for attentatet er uklart. En ung kvinne og to politimenn ble skutt. Politimennene døde like etter. Attentatmannen er livstruende skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen turister var i går på sightseeing på Capitol Hill i Washington, som rommer det amerikanske Senatet og Kongressen, da bygningen ble forvandlet til et inferno. Mens livredde turister og ansatte flyktet, skjøt en yngre hvit mann vilt rundt seg.

Like før klokka 16 lokal tid ble det avfyrt minst seks skudd på gangen, ifølge nyhetskanalen FOX-News.

Ukjent motiv

Hva som utløste skytingen, og hvilke motiv gjerningsmannen skal ha hatt, var i natt uklart. Men det synes på det rene at attentatmannen først avfyrte flere skudd ved inngangspartiet, like ved selve Kongress-salen.

Angela Dickerson (24) som var på en guidet tur sammen med sin bror, skal ha blitt truffet av to skudd i kroppen. Ifølge en talsmann for sykehuset er 24-åringens tilstand svært alvorlig, og hun vil bli operert i natt.
Flere politimenn skal ha stormet til, før gjerningsmannen skal ha løpt bortover gangen, i retning kontorene til flere kjente medlemmer av Representantenes hus.

Rett utenfor sekretariatet til kongressmann Tom DeLay ble det avfyrt en rekke skudd.

Politioffiser John Gibson, som selv ble truffet av et skudd i hoderegionen, skal ha uskadeliggjort og skutt den foreløpig ikke identifiserte mannen. Gjerningsmannen er rundt 40 år gammel, var kledd i T-skjorte, khakishorts og hadde på seg en svært uvanlig hatt - noe som gjorde at han ble lagt merke til.

Politimann død

Et av vitnene, som fra bare noen få meters hold så skytingen, hevdet i natt at gjerningsmannen skjøt vilt rundt seg.

Scenen som utspant seg blir beskrevet som redselsfull. Folk kastet seg i sikkerhet og i panikk forsøkte andre å komme seg bort.

Tilstanden til gjerningsmannen skal være livstruende. En av politimennene, sannsynligvis politioffiser John Gibson, ble skutt i hodet. En annen politimann - Jacob Chestnut - ble skutt i brystregionen.

Begge de to døde i natt. De var begge gift, og hadde tre barn hver.

Flere skudd

Til tross for at amerikanske myndigheter innskjerpet sikkerhetsrutinene på Capitol Hill etter bomben i Oklahoma City, klarte attentatmannen å få med seg et våpen inn på Capitol Hill i går.

Våpenet blir av øyevitner beskrevet som et mellomstort håndvåpen.
- Vi hørte først to-tre skudd, før det noen sekunder seinere ble avfyrt flere nye skudd, sier Laura Victor, som er pressetalskvinne for en av representantene i Kongressen.

Det ble i natt spekulert i hva som kan være motivet for gjerningsmannen.

Mest nærliggende, ble det hevdet fra flere hold, er at gjerningsmannen kan være en fanatisk abortmotstander. Samtidig blir det understreket at det ikke er noen bekreftede meldinger om hvem gjerningsmannen er og hvilket motiv han kan ha hatt.

President Bill Clinton ble umiddelbart etter skytingen orientert om tragedien.

Turister som var inne i bygningen beskriver det som utrolig at ikke flere mennesker ble skadd. Blant annet skal flere skoleklasser ha vært på omvisning på Capitol Hill da skuddene ble avfyrt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!