Skjøt for å drepe

I natt ble mannen som skjøt ned en 24-åring torsdag, pågrepet på Hadeland. Politiet tror mannen skjøt for å drepe, men at offeret kan ha overlevd fordi han bar skuddsikker vest. Oppgjøret kunne fort blitt det første drapet blant norske nynazister siden 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringen, som er siktet for drapsforsøk, ble pågrepet i en hytte ved Lunner på Hadeland. Politiet tror det er tilfeldig at skytingen skjedde i Nittedal og at pågripelsen foregikk på Hadeland, selv om områdene har vært knyttet til det høyreekstreme miljøet.

Politiet tror også det er tilfeldig at offeret overlevde. Han ble skutt tre ganger.

Ute av kontroll

Politiinspektør Ragnar Ingberg tror 20-åringen skjøt for å drepe, men at drapsforsøket ikke var planlagt:

- Jeg tror skuddene falt fordi situasjonen havnet ut av kontroll. Det kom folk til som gjorde at balansen mellom partene tippet i offerets retning. Derfor skjøt 20-åringen, antyder Ingberg. Han tror møtet i Nittedal var avtalt mellom to rivaliserende parter innenfor det høyreekstreme miljøet i Oslo.
- Det synes klart at gjerningsmannen kom til stedet med en sjåfør. Alene med denne sjåføren møtte 20-åringen to - tre andre. Plutselig skal ytterligere to mann ha dukket opp. De var på 24-åringens parti. Dette kan ha forrykket balansen og kan ha fått 20-åringen til å skyte.

På flukt

24-åringen ble operert på Ullevål sykehus seint torsdag kveld, og samme natt ble gjerningsmannens sjåfør pågrepet. Det samme ble en 24-åring som ikke var til stede i Nittedal. Mannen som kjørte offeret på sykehus, har vitnet og er ikke mistenkt.

Gjerningsmannen ble pågrepet ved 22-tida i går, etter to døgn på flukt. Han hadde tilhold i ei hytte ved Lunner på Hadeland.

I 1981 skjøt nynazisten Johnny Olsen ned og drepte to menn bakfra i et internt oppgjør. Drapene skjedde ved en bro på Hadeland.