Nyttårsfeiring

Skjøt fyrverkeri mot politiet

Politiet i Oslo har fått inn over 200 meldinger natt til 1. januar.

FEIRING: Fyrverkeri i Bjørvika i Oslo natt til 1. januar 2023. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
FEIRING: Fyrverkeri i Bjørvika i Oslo natt til 1. januar 2023. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til den første dagen i 2023 har blant annet vært preget av ordensforstyrrelser, voldhendelser og uvettig bruk av fyrverkeri. Samtlige av politidistriktene forteller at de har hatt en hektisk natt på jobb.

Operasjonsleder i politiet Tor Gulbrandsen, sier til Dagbladet de hadde flere hendelser hvor det ble skutt fyrverkeri mot personer eller bygninger.

Til sammen har de hatt over 200 oppdrag gjennom natten, som er noe mer enn en «vanlig» lørdag.

- Mange av nattens hendelser er knyttet til uvettig bruk av fyrverkeri. På Haugerud ble politiet skutt mot, men ingen er pågrepet. Det er primært ungdommer som er involvert, og vi har vært på stedet for å forebygge og komme i kontakt med folk, sier Gulbrandsen.

Pistol på utested

Lørdag kveld stengte Sporveien i Oslo både Furuset og Ellingsrudåsen T-banestasjon.

Ingen er kommet til skade i hendelsen, så langt politiet kjenner til.

Ved 23-tiden ble også Furuset stasjon stengt. Tidligere på kvelden nyttårsaften ble både Lindeberg og Trosterud stasjon stengt etter at brannalarmene ble utløst.

Politiet i Oslo pågrepet også en mann som hadde tatt med seg pistol på et utested i Hegdehaugsveien.

- Det har vært en travel natt men det er også innenfor det vi har forventet. Det har vært mange ordensforstyrrelser, slagsmål og tildragelser til slagsmål. Vi har innbragt en rekke personer, sier Gulbrandsen.

BRÅK: Politiet melder om en rekke slagsmål i Oslo sentrum natt til 1. januar. Her fra tumulter i Møllergata.
BRÅK: Politiet melder om en rekke slagsmål i Oslo sentrum natt til 1. januar. Her fra tumulter i Møllergata. Vis mer

- Fortsatt mye ordensforstyrrelser og slagsmål i Oslo sentrum. Vi er nå utenfor en rekke utesteder på slike oppdrag. Dreier seg stort sett om mindre turer, selv om en tur på legevakta er nødvendig for enkelte, skriver Oslo-politiet på Twitter etter klokka 3.

I Ålesund er mann bragt til sykehus med alvorlige skader etter en voldshendelse.

- Politiet er på stedet etter at det har vært en voldshendelse mellom to utenlandske personer. En mann blir kjørt til sykehuset etter skade i hode og overkropp. En mann er pågrepet mistenkt for volden. Vi vil etterforske saken videre, skriver Politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

To slåsskamper

Arnt-Harald Aaslund, operajsonsleder i Trøndelag politidistrikt, sier at det har vært jevnt med oppdrag gjennom hele natta.

- Vi har fått inn meldinger om ordensforstyrrelser, krangling, og sånne ting. Ingen store og alvorlige hendelser enda, bank i bordet, sier Aaslund.

I Trondheim ble en person bragt inn til arresten etter at han skal ha vært involvert i to forskjellige slagsmål.

Først skal vedkommende ha vært involvert i slåssing ved et serveringssted i Midtbyen, ifølge politiet. De opplyser at én person fikk tannskader i slagsmålet.

- En av personene er involvert i enda en voldshendelse i Midtbyen. Kjørt i arrest, skriver Politiet i Trøndelag på Twitter.

Bitt i øret

Operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Roger Litlatun, sier til Dagbladet at det har vært en hektisk natt.

- Vi har fått inn meldinger om alt mulig, men ingen store og dramatiske hendelser, sier Litlatun.

En mann i 20-åra er pågrepet i Haugesund og siktet for å ha bitt deler av øret av en annen mann i 20-åra, politidistriktet.

- Hendelsen skal ha skjedd inne på et utested i sentrum tidligere i kveld. Fornærmede ble sendt videre til sykehuset fra legevakten, skriver politiet på Twitter.

I Stavanger er en 16 år gammel gutt pågrepet og siktet etter en voldshendelse på Byterminalen ved 2-tida.

- Politiet har kontroll på en person etter at denne satt over en annen og slo vedkommende. Hendelsen skjedde på Byterminalen, opplyser Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

De opplyser at fornærmede er kjørt til akuttmottaket, mens en gutt på 16 år er siktet og pågrepet.

Politiet i Sør-Vest melder også om flere andre ordensforstyrrelser fra berusete personer i Stavanger.

- Politipatruljene meldte ellers om minst 5000 deltagende personer i nyttårsfeiringen ved Vålandstårnet. En mengde fyrverkeri ble tatt i beslag. Ingen alvorlige hendelser. Generelt god stemning, skriver politiet på Twitter.

TRYGG FEIRING: Slik får du en en trygg nyttårsfeiring med fyrverkeri. Video: NTB/ Storyblocks/ Brann og- reddingsetaten. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Øyeskader

De opplyser også at en gutt på 17 år er anmeldt for å ha avfyrt fyrverkeri innenfor forbudssonen på Våland.

Politiet melder også om at en mann på Stord er sendt til Haukeland sykehus med øyeskader etter uhell med fyrverkeri.

- En mann i 30 årene er sendt Haukeland sykehus med øyeskader etter et uhell under oppskyting av fyrverkeri. Politiet har vært på stedet der ulykken skjedde og har opprettet en undersøkelsessak, opplyser Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

I Hemsedal ba politiet folk om å la være å skyte opp fyrverkeri av hensyn til en stor redningsaksjon etter en savnet skiløper. Skiløperen, en 58 år gammel mann, ble funnet omkommet i natt.

I Bergen har sanitetslaget til Røde Kors registret 20 små eller store hendelser, sier Einar Irjan Ananiassen i Røde Kors, til Bergensavisen.

Det skal ha vært flere overstadige personer som ikke har vært i stand til å ta vare på seg selv.

En person ble også oppdaget etter å ha ramlet i sjøen Vågen. Hjelpekorpset skal ha kommet over mannen ved en tilfeldighet.

- Denne personen var så medtatt og nedkjøt at han hadde nok ikke overlevd om han ikke hadde blitt sett i tide, sier Aananiassen til avisa.

Politiet bekrefter hendelsen, men hendelsforløpet er uklart.

- Skjøt mot folk

Agder politidistrikt har loggført over 100 hendelser i løpet av natten, forteller operasjonsleder John Repstad.

Det er spesielt en by det har vært ekstra hektisk.

- Vi har loggført ti voldshendelser i Kristiansand, pluss en voldshendelse mot en tjenestemann, men uten alvorlig skade.

Ti personer er også innbragt i Kristiansand, og fire av dem er pågrepet.

Tre ungdommer ble også sendt til legevakten etter å ha fått i seg røyk,. da et telt tilknyttet Brennåsen senter i Kristiansand tok fyr, like etter midnatt.

- Brannen kunne ha utviklet seg til senteret men vi avverget det. Alt tyder på at brannen er påsatt ved at det er skutt fyrverkeri inne i teltet, sier Repstad.

Ingen er pågrepet i saken.

Politiet i Agder iverksatte også en redningsaksjon ved Buenbroa i Mandal, etter de fikk inn melding om en person som kan ha havnet i vannet. De gjorde ingen funn i saken, og avsluttet leteaksjonen, sier Repstad.

På Odderhei i Kristiansand ble det også skutt fyrverkeri inn gjennom et vindu til et bolighus.

- Melding om fyrverkeri som er skutt inn gjennom et vindu på en privat adresse på Odderhei. Ingen personer er skadet men det er skade på vinduet, skriver Politiet i Agder på Twitter klokka 23.13 nyttårsaften.

I Larvik oppdaget en politipatrulje en gutt som skjøt fyrverkeri mot folk.

- Patruljen observerte en gutt i tenårene som skjøt fyrverkeri mot folk i sentrum. Blir anmeldt og er bortvist fra området. Foreldre er varslet, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt Bjørn Tormod Syversen sier de også har hatt en hektisk natt.

- Det har vært en forhåndsvis travel natt, og det er fortsatt litt travelt, sier Syversen, like før klokken 8, 1. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer