Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt gjennom vinduet

Drapsmannen skjøt de tre ofrene sine gjennom et vindu. I underetasjen fikk ofrenes vettskremte sønn vite at moren, faren og broren var drept. Motivet er fremdeles ukjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konstituert lensmannsbetjent i Hol, Petter Braaten, sto hjemme på sitt eget bad 300 meter unna da 25-åringen gikk amok med en AG3 som han hadde fra Heimevernet. Braaten trodde at det han hørte, var fyrverkeri. Men noen hus unna var Erling Tufto, kona Ivanilda C. de Souza Tufto og sønnen Christian Alexandri Tufto allerede drept, mens 19-åringen Lars Henrik Haugerud var hardt skadet av skuddsalvene.

Den 25 år gamle gjerningsmannen hadde feiret bursdagen sin samme kveld.

Hørte foreldrene bli skutt

- Etter få minutter fikk jeg den dramatiske meldingen, sa Braathen på pressekonferansen som startet klokka 17 på Geilo dagen etter tragedien.

I underetasjen i huset hørte fem personer skuddene. Blant dem som var tilstede, var den andre sønnen til det drepte ekteparet. Barnebarnet til ekteparet, en jente på 8 år, var også i kjelleretasjen da besteforeldrene og onkelen ble drept.

Fire bevæpnede politifolk rykket ut til åstedet. De visste ikke om gjerningsmannen fremdeles var i området.

- Vi måtte ta de nødvendige håndgrep for å sikre at vi kom uskadd frem. Det ble nok følt som veldig lang tid av personene inne i huset, sier Braaten.

Gikk opp trappen for å se

En av de fem personene i underetasjen gikk opp trappen til første etasje i huset. Der fant hun de tre som var drept, i tillegg til den hardt skadde 19-åringen.

Hun ga beskjed videre om det hun så til dem som satt igjen i etasjen under. Jenta ble hos den skadde gutten helt til politiet klarte å evakuere ham.

- Vi hadde kontakt med førstehjelperen og den skadde på telefon. De som var i kjelleren, var naturlig nok veldig redde for å åpne døra. Sønnen i kjelleren var i voldsomt sjokk, han var klar over hva som hadde skjedd i etasjen over, sier Braaten til Dagbladet.no.

Alle de tre drepte lå i vinterhagen som har vinduer ut mot baksiden av huset.

Gjerningsmannen, som er medlem i Heimevernet, har skutt ofrene gjennom vinduet og gjennom veggen. Foreløpig vet ikke politiet hvor mange skudd han har avfyrt.

- Jeg tror det var snakk om sekunder. Gjerningsmannen har brukt automatisk avfyring, sier Braaten.

Politiet vet ikke om de tre prøvde å flykte før skuddsalvene kom.

Funnet død

I natt søkte politiet etter gjerningsmannen i huset han bor i sammen med foreldrene sine. En politihund markerte spor og ledet veien til en liten plankehytte i nærheten av huset.

Gjerningsmannen var død da han ble funnet.

Foreløpig er det ingen som vet om han tok kontakt med noen før han tok sitt eget liv. Foreldrene til 25-åringen var ikke på Geilo da tragedien skjedde.

- De blir behandlet på samme måte som alle andre pårørende. Vi har foreløpig ingen oversikt ovber hva slags motiv som ligger bak, sier Braaten.

Får krisehjelp

Lars Henrik Haugerud, som ble hardt skadet, ble i natt brakt til Ullevål sykehus og operert.

Et eget kriseteam har i hele natt snakket med pårørende og venner etter at tragedien ble kjent.

Kripos er på Geilo for å delta i etterforskningen.

Geilo er et lite samfunn der alle kjenner alle. I bygda reageres det med sjokk og sorg på det som har skjedd. Ingen finner en logisk forklaring på hvorfor 25-åringen skulle ta livet av tre mennesker som han kjente godt.

Selv bodde han bare 150 meter fra huset til de drepte og skal ha vært venn av både sønnen og ekteparet som han tok livet av.

- Hele samfunnet og ungdomsgjengen her oppe er preget av det som har skjedd etter hvert som alvoret går opp for oss, sier Bjørn-Arild Herfinndahl, som leder kriseteamet.

  • 25-åringen er ikke en kjenning av politiet.
ÅSTEDET: I dette huset skjedde det grufulle trippeldrapet.
DRAPSVÅPEN: Drapsmannen på Geilo brukte sitt tjenestevåpen fra Heimevernet, et standard AG-3 gevær, under udåden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!