Skjøt granater etter gisler

Det er hørt tre kraftige eksplosjoner fra området hvor terrorister holder bortimot 1.000 mennesker som gisler inne i et teater i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Truer med å skyte gislene

To unge kvinnelige gisler klarte å rømme fra Dubrovka-teateret i Moskva, opplyser en talsmann for politiet til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Talsmannen sa at eksplosjonene som ble hørt ved teateret tidligere på dagen var runder fra granatkastere som ble avfyrt etter de to jentene. De unnslapp uten skader.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters som har en reporter på stedet, var eksplosjonene kraftige.

Nervene er naturlig nok i høyspenn i Moskva. En håndfull av de over 600 gislene er sluppet fri, og det er foreløpig ingen store bevegelser i gisseldramaet.

Gisseldramaet krevde sitt første dødsoffer i ettermiddag. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB bekrefter nå at en kvinne ble skutt og drept inne i teateret.

En av Moskvas tv-stasjoner har vist bilder av et tildekt lik som blir båret vekk fra området. Kvinnen er ifølge CNN skutt i brystet, og skal ha hatt flere brukne fingre.

Nå krever de tsjetsjenske gisseltakerne at de to kjente liberale politikerne Grigorij Javlinskij og Irina Khakamada må komme til teateret.

Khakamada er stedfortreder for ordstyreren i den russiske nasjonalforsamling, mens Javlinskij er leder for det liberale partiet Jabloko. Det var ikke kjent hvor de to oppholdt seg i formiddag, meldte det russiske nyhetsbyrået Itar/Tass.

Men en fjernsynsstasjon i Moskva hevdet at Khakamada var på vei til Dubrovka-teateret sørøst i byen. Et av gislene i teateret fortalte på mobiltelefon at terroristene lovet å begynne å forhandle «så snart lederen for Jabloko er kommet».

- Ivrige etter å dø

TV-stasjonen Al-Jazeera spiller en rolle også i denne konflikten. Kanalen har kringkastet uttalelser fra de 50 gisseltakerne, i utgangspunktet trodde man at bildene var fra innsiden av teateret.

- Jeg sverger ved Gud at vi er mer ivrige på å dø enn dere er på å leve, sa en tildekket mannlig gisseltaker.

- Hver og en av oss er villige til å ofre oss for Gud og Tsjetsjenias uavhengighet. Selv om vi blir drept vil tusen av brødre og søstre komme etter oss, klare til å ofre seg, sa en kvinnelig gisseltaker.

Al-Jazeera har ikke forklart hvordan de har fått tak i båndet. Politiet og soldater har holdt journalister flere hundre meter unna teateret, og det er ikke utelukket at opptaket er gjort før gisseldramaet begynte og på et annet sted.

Ifølge Itar/Tass kom flere tjenestemenn fra USAs føderale politi FBI til det terrortruede teateret i Moskva torsdag. Amerikanerne gjorde sitt beste for ikke å bli lagt merke til, meldte en av byråets medarbeidere.

FBI-folkene oppholdt seg sammen med en gruppe utenlandske ambassadører innenfor den innerste av de mange politisperringene rundt teateret. Russland og USA har etter 11. september i fjor styrket sitt samarbeid i kampen mot terror.

Russlands president Vladimir Putin avlyste i formiddag APEC-toppmøtet i Mexico denne uka. Putin skulle etter planen møte USAs president George W. Bush under toppmøtet i helga for å drøfte Irak og Nord-Korea.

- Forberedt på å dø

Sjansene for en fredelig slutt på gisseldramaet i Moskva er svært små, sier Russland-eksperten Pavel Baev. Han tror teatret vil bli stormet av Putins spesialstyrker.

- Gisseltakerne er trolig forberedt på å dø, sier Baev, som selv er russer og ekspert på utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO). For en måned siden så han den populære musikalen som inntil i går trakk fulle hus i Moskva.

Han mener gisseltakerne har valgt aksjonssted med omhu. Teatret holder til i en tidligere fabrikkbygning i det sørøstlige Moskva, der politioppbudet er langt mindre enn i sentrum. Derfor har det vært mulig å komme inn med våpen og muligens bomber.

Bygningen er samtidig enkel å storme.

- Det er mange bygninger rundt og en stor åpen plass foran teatret. Det er mange sideinnganger og vinduer. Det er en vanskelig bygning å holde innenfra, bortsett fra hvis formålet er å drepe gisler.

Omhyggelig planlagt

- Aksjonen har krevd lang planlegging. Men Moskva er en stor by med en stor tsjetsjensk befolkning - jeg kan anta rundt 100.000 - og det beste stedet å gjemme et løv er som kjent i skogen. Mange tsjetsjenere er heller ikke registrert av myndighetene, påpeker han.

Håndvåpen er heller ikke vanskelig å skaffe i Moskva, og mange av gisseltakerne kan ha levd i Moskva i lang tid og forberedt aksjonen.

Baev tror gisseltakene er forberedt på å dø, fordi de kjemper for en politisk sak.

- Risikoen er svært høy, og de vet at de ikke kommer unna med livet i behold.

Putin vil antakelig forhandle for å få gisseltakerne til å tro at de har kontroll. I mellomtiden kan spesialstyrker forberede stormingen. Nå signalet først er gitt, vil det bli en kortvarig operasjon der målet er å drepe gisseltakerne. -Det er mye viktigere for Putin enn å spare liv.

FSB: 600 gisler

Det er totalt rundt 600 gisler inne i Dubrovka-teateret i Moskva, og 75 av dem er utenlandske statsborgere, ifølge en talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Etter at flere titalls bevæpnede personer stormet bygningen onsdag kveld har 37 personer blitt sluppet ut av gisseltakerne, og en er omkommet, opplyser pressetalsmann Sergej Ignatsjenko til nyhetsbyrået Interfax.

(Dagbladet.no/NTB)

SLAPP UT: To meklere og en mor med tre barn slapp ut fra gisseldramaet i formiddag.