Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt granater mot folkemengden

Væpnede menn massakrerte kvinner og barn i Mahmoudiya. Politiet lot være å gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Væpnede menn avfyrte granater og skjøt med maskinpistoler mot en folkemengde på et marked i Mahmoudiya sør for Bagdad i går. Det melder nyhetsbyrået AP.

- De satte fyr på butikker og markedet. De drepte mennesker som spiste frokost på restaurantene og folk som var på vei til arbeidet, sa lederen for byens råd, Abu Ali al-Masoudi, til irakisk tv. Ifølge BBC kalte han angrepet et «Saddam-aktig verk».

Minst femti personer mistet livet. Mange av disse var kvinner og barn, opplyser sykehuspersonell.

I tillegg fant politiet senere på dagen tolv lik i byen. Disse kan ha mistet livet i en hevnaksjon.

En gruppe som kaller seg «Tilhengere av sunnifolket» har tatt på seg skylden på angrepet.

Politiet og soldatene hindret ikke massakren

Angrepet skal ha begynt i det minst 20 væpnede menn, angivelig sunnimuslimer, skjøt mot begravelsen til et medlem av den sjiamuslismske Mahdiarmeen. Ni personer i begravelsesfølget døde.

Deretter skal de ha dratt videre til markedsplassen like i nærheten. De drepte tre soldater ved en veisperring. Deretter avfyrte de granater og skjøt på de handlende. I det de kjørte sin vei, skal de ha kastet granater mot husene i nabolaget.

BEGRAVES: Familien begraver et av ofrene etter angrepet på markedet i går, i den hellige byen Najaf. Alle foto: Scanpix
BEGRAVES: Familien begraver et av ofrene etter angrepet på markedet i går, i den hellige byen Najaf. Alle foto: Scanpix Vis mer

Irakiske styrker og politi var stasjonert et par meter fra markedet. De ventet med å gripe inn til gruppen hadde dratt sin vei, forteller vitner. Politiet hevdet at de ikke var godt nok bevæpnet til å møte angriperne.

I kaoset som hersket på sykehuset etter angrepet, forsøkte vakter og soldater å holde familien til de sårede unna vei så legene kunne behandle de skadde.

- Dere er sterke menn bare når dere står overfor oss, men dere lar dem gjøre det de gjorde mot oss, ropte en mann til vaktene.

Borgerkrig

Mange frykter at angrepet i Mahmoudiya og lignende angrep andre steder er innledningen til en full borgerkrig. Bagdad har blitt inndelt i sekteriske soner, hvor væpnede grupper regjerer og beskytter sine egne.

Den 9. juli raidet en sjiamuslisk milits et sunnimuslimsk nabolag i hovedstaden. De dro mennesker ut fra bilene sine og skjøt dem i gatene. Omkring 50 sunnimuslimer ble likvidert.

Trusselen om slike angrep fører til at irakere søker beskyttelse hos de væpnede gruppene, en beskyttelse det irakiske militæret er ute av stand til å gi.

image: Skjøt granater mot folkemengden
HER VAR DET YRENDE LIV I GÅR: «Tilhengere av sunnifolket» har påtatt seg ansvaret for angrepet på markedsplassen.
SØRGER: Mange av innbyggerne i Mahmoudiya mistet sine kjære i massakren.