- Skjøt ikke for å treffe

STAVANGER (Dagbladet): - Vi skjøt ikke for å treffe gummibåten, men når Greenpeace er så dumme at de legger seg mellom oss og en skadeskutt hval, må de være klar over risikoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen så på da en hvalfanger skjøt hull i en Greenpeace-gummibåt med grovkalibret rifle.

- Det må ha vært et rikosjett som punkterte båten deres, sier Bastesen. Han er på hvaltokt som mannskap om bord i «Kato». De ligger 100 sjømil vest av Lista, og har harpunert åtte dyr siden søndag.

Ulvar Arnkvern fra Greenpeace gjorde videoopptak fra gummibåten.

Ingen

sympati

- Vi hadde viklet oss inn i harpunlina og kjempet for å komme løs da det smalt. Jeg løftet blikket og så rett inn i en geværmunning. Det er helt sinnssykt å skyte på den måten, sier Arnkvern.

Steinar Bastesen har lite sympati med aksjonistene.

- Det er synd det gikk hull i båten deres, men å bevege seg i nærheten av en hvalbåt i arbeid er som å gå i et skytefelt. Vi bruker skytevåpen i jakta, og da er det farlig å komme i nærheten.

- Hvalen var ikke død, så vi fikk den opp langs skutesida for å avlive den. Du kan banne på at de hadde lagd leven hvis vi ikke hadde skutt og hvalen ble pint i hjel, raser Bastesen.

Båten i arrest

Stortingsrepresentanten kan ikke se at skyteepisoden kan bli et skudd for baugen for hvalnæringa.

- Jo mer leven vi får med Greenpeace, jo mer hvalkjøtt selger vi, sier Bastesen.

Etter skytingenble aksjonistene tatt av kystvakta. Unntaket var Arnkvern, som ble fraktet over i Greenpeacebåten «Sirius» før kystvakta fikk tatt ham.

Kort etter ble «Sirius» tatt i arrest.