Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i skvis mellom våpenlobbyen og våpenkontroll-forkjempere

Skjøt inn 31 millioner dollar for å få Trump til å holde kjeft

Presidenten i skvis mellom fraksjonene i kampen om USAs våpenlover.

LYTTER: President Donald Trump har lyttet til ofrene for skytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i forrige uke, her ved studentene Carson Abt og Ariana Klein, sammen med Carsons far Frederick Abt i Det hvite hus på onsdag. Samtidig presses han av den mektige våpenlobbyen. Foto: NTB Scanpix/Carolyn Kaster/AP
LYTTER: President Donald Trump har lyttet til ofrene for skytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i forrige uke, her ved studentene Carson Abt og Ariana Klein, sammen med Carsons far Frederick Abt i Det hvite hus på onsdag. Samtidig presses han av den mektige våpenlobbyen. Foto: NTB Scanpix/Carolyn Kaster/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ble positivt overrasket, da president Donald Trump etter massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i forrige uke ville stramme inn USAs våpenlovgivning.

17 personer mistet livet i tragedien, hvor en tidligere elev skjøt vilt rundt seg med en rifle av typen AR-15.

Blant presidentens forslag er å heve aldersgrensa for kjøp av «angreps-geværer» som AR-15 fra 18 til 21 år, og å forby den spesielle mekanismen som i praksis gjør slike våpen til automatgeværer.

I går bekreftet presidenten i en tweet at han står ved forslagene.

«Heve alderen til 21 år og få slutt på salgene av "Bump Stocks"! Kongressen er i humør til å endelig gjøre noe med denne saken - håper jeg», skrev han i en tweet.

Han har også vist stor vilje til å lytte til ofrene for den siste skoleskytingen, som nå står i spissen for et folkelig opprør mot USAs svært liberale våpenlovgivning.

Denne lovgivningen er i stor grad et resultat av lobbyvirksomheten til National Rifle Association (NRA).

Organisasjonen støtter en rekke toneangivende politikere med enorme summer, slik en video publisert på Huffington Post viser.

På kollisjonskurs

Nå dras presidenten mellom ønsket om å vise handlekraft mot de mange skolemassakrene i USA, og hensynet til de mektige våpenlobbyistene i NRA.

Blant dem som mener NRA i praksis kan ilegge presidenten munnkurv er New York Daily News. Denne uka hadde tabloidavisa ei forside med Donald Trump og et munnbind med NRAs emblem.

NRA støttet Trumps presidentkampanje med 31 millioner dollar, og har liten sans for Trumps forslag om ny aldersgrense.

«Lovforslag som hindrer lovlydige voksne i alderen 18-20 år i å skaffe seg rifler og geværer forbyr dem effektivt å kjøpe noe skytevåpen, og fratar dem dermed deres grunnlovfestede rett til selvforsvar», sa NRAs PR-direktør Jennifer Baker i en uttalelse onsdag.

Mindre håndvåpen er allerede forbudt for personer under 21.

President Donald Trumps twitter-meldinger gjør det likevel klart at han vil strekke seg langt for å beholde et godt forhold til sine sponsorer i NRA.

«Det mange ikke forstår, eller ikke vil forstå, er at Wayne, Chris og de folkene som arbeider så hardt i NRA er strålende personer og store amerikanske patrioter», skrev han i en tweet igår.

Denne meldingen er bare én av grunnene til at forkjemperne for strengere våpenlover nå frykter det verste for hva Trump til slutt vil gjøre.

En annen grunn er et forslag som Trump nå går inn for med stor entusiasme: Å gi for eksempel 20 prosent av lærerne tilgang til skytevåpen, og gi dem spesialopplæring i å bekjempe våpendesperadoer.

Det er et forslag som også NRA støtter fullt ut.

«Skurken Hillary»

Forkjempere for våpenkontroll mener derimot det er et elendig forslag, som vil føre til ytterligere vold og opprustning i det amerikanske samfunnet.

Det har gitt næring til mistro hos blant annet demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer. I går skrev han følgende om Trump og dette forslaget i en tweet:

«Ikke overrasket over at NRA hanket Donald Trump inn igjen. Bare forbløffet over hvor fort det gikk.»

En annen side av saken er at Trump under sin presidentkampanje på det sterkeste avviste sin rival Hillary Clintons påstand om at han selv ville få inn mer skytevåpen i amerikanske klasserom.

«Skurken Hillary sa at jeg vil ha skytevåpen inn i skolenes klasserom. Feil!», skrev han i en tweet den 22. mai 2016.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!