Skjøt isbjørnunge

En isbjørnunge ble i går skutt ved et hyttefelt i Bjørndalen på Svalbard. Saken kan få etterspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den to år gamle isbjørnbinna ble skutt av to russere som pusset opp på ei hytte fem kilometer utenfor Longyearbyen. Ungen har flere ganger blitt jaget ut på isen sammen med ei binne de siste ukene, men kommet tilbake til området flere ganger.

Russerne skjøt ungen da den kom opp til hytta i går formiddag.

- Bjørnen ble skutt innenfra hytta gjennom et vindu, og måtte bli avlivet av en betjent da han ankom stedet like etterpå. Vi har foreløpig få konkrete opplysninger om hendelsen fordi tolken vår er tilbake først på onsdag, sier fungerende sysselmann, Rune B. Hansen til Dagbladet.

Han antar russerne ble skremt av møtet med det 140 kilo tunge dyret, som de skjøt på kloss hold.

- Men ennå vet vi ikke om det var grunn nok til å skyte. Bjørnen skal ikke ha knust noe vindu før den ble skutt, og man må naturligvis spørre om de burde ha handlet annerledes, sier Hansen.

Isbjørnungens mor skal ikke ha blitt skadet, og ble seinere på dagen observert lenger ute på isen.

- Det er trist at slikt skjer. Det er viktig at man tar vare på de få binnene som er her, for å bevare standen, sier Hansen.

Det er blitt sett mye isbjørn rundt Longyearbyen den siste tida. Forrige onsdag gikk en hannbjørn rundt i sentrum nattetid.

- Turistene blir helt ville, og vil se bjørn. For vår del har vi hatt ganske hektiske dager etter at hannbjørnen var innom på sin lille bytur, sier taxisjåfør Kato M. Lorentsen.

SLAKTET: Isbjørnungen ble i går slaktet i garasjen til Sysselmannen. Dersom naturvernrådgiver Øystein Overrein (i midten) ikke finner trikiner i kjøttet, blir det servert på byens hoteller.