Skjøt kamerat på hjortejakt- tiltalt for drap

Har skjedd seks ganger på 25 år. Siktelse frafalt mot politistudent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokaten i Hordaland har tiltalt en 21 år gammel mann fra Hedmark for uaktsomt drap på en 22 år gammel jaktkamerat fra Haugesund i fjor høst.

Saken er henlagt som ikke straffbart forhold for den andre jaktkameraten som var siktet i saken, en 21 år politistudent fra Hordaland med praksis i Nordhordland politidistrikt.

Sju jaktkamerater fra ulike kanter av landet var sammen på hjortejakt i Masfjorden i Hordaland da 22 år gamle Tore Gaard ble truffet av et skudd ved 18-tida lørdag 27. oktober.

To varme våpen Han døde av skadene samme kveld. Den første etterforskningen viste at to våpen hadde vært i bruk på det aktuelle tidspunktet, og begge jegerne ble siktet.

Statsadvokaten har fulgt anbefalingen fra Hordaland politidistrikt.

- Rent objektivt er det klart hva som skjedd. Først ble det avfyrt et skudd mot en hjort, som ikke falt. Det neste skuddet traff 22-åringen. Det var politistudenten som skjøt mot hjorten. Skuddet som traff den avdøde, kom fra våpenet til den tiltalte, sier politiadvokat Marita Mellingen i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

Det ble tatt rutinemessig blodprøve av begge de siktede, og ingen av dem var ruspåvirket.

- Tragedie også for han Forsvareren til den drapstiltalte jegeren, advokat Marius Wesenberg, sier til bt.no at hans klient er skuffet og mener han burde sluppet med en påtaleunnlatelse - og ikke drapstiltale.

- Dette er en tragedie også for han, sier forsvareren.

Statsadvokaten er imidlertid enig med politiadvokaten - at grensen for aktsom adferd med jaktvåpen ikke ble overholdt. Saken kommer opp for Nordhordland tingrett.

Straffelovens paragraf 239 om uaktsomt drap har en strafferamme på tre års fengsel.

Seks saker på 25 år Politiadvokaten i Hordaland har gjenomgått rettsprakis med dødsulykker på jakt.

- I løpet av de 25 siste årene har seks tilsvarende saker blitt ført for retten med tiltale for uaktsomt drap. I en av sakene ble tiltalte frifunnet. De fem andre endte med domfellelse med små straffer, ned til betinget fengsel, sier politiadvokat Marita Mellingen.

- I hvilken grad har etterforskningen av denne saken blitt påvirket av at en av de siktede selv er i politiet?

- Saken er blitt etterforsket av voldsavsnittet i Bergen. De objektive faktaene i saken ble tidlig klare, og det som skjedde hadde eikke noe med hans politijobb å gjøre. Så vidt jeg vet har han fått fortsette praksis og utdanning i etterforskningsperioden, sier politiadvokat Marita Mellingen til Dagbladet.