VARSLET SELV: Mannen som er tiltalt for 17. mai-drapet i Grimstad parkerte bilen sin utenfor hovedinngangen til Grimstad politistasjon før han meldte seg selv. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
VARSLET SELV: Mannen som er tiltalt for 17. mai-drapet i Grimstad parkerte bilen sin utenfor hovedinngangen til Grimstad politistasjon før han meldte seg selv. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

Skjøt kameraten sin med hagle på 17. mai

Hagledrapstiltalt Grimstad-mann (36) erkjenner de faktiske forhold, men nektet straffskyld i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, raste mot politiet i sitt innledningsforedrag i Aust-Agder tingrett der saken startet i dag:

- Min klient ble avhørt samme dag som drapet. Opprørt, sterkt ruset og uten advokat. Dette er tatt opp på bånd. Avskriften av avhøret er særdeles slett, sa Klomsæt i retten.

Hørte skudd Om morgenen 17. mai hadde tiltalte kjørt ei venninne og barnet hennes til Grimstad sentrum, der de to skulle delta i barnetoget.

På ettermiddagen, da tiltalte var tilbake i leiligheten sin, kom drapsofferet Torbjørn Johnsen på besøk sammen med en kamerat.

Ifølge Fædrelandsvennen ropte tiltalte fra verandaen at drapsofferet skulle komme opp i leiligheten. Kameraten ble stående nede - men kom opp da han hørte et skudd.

Ifølge tiltalen ble skuddet avfyrt klokka 15.15, på nasjonaldagen i fjor.

- Tok kvelertak Da Johnsen kom inn i leiligheten til tiltalte, sto tiltalte og snakket med venninnen sin i telefonen. Johnsen tok over telefonen. Det ble et basketak mellom Johnsen og tiltalte.

- Johnsen tok kvelertak på meg. Han var veldig sterkt ruset, og var irritert over at jeg hadde innvendinger om hvorvidt de skulle til Arendal for å «røyke», hevdet tiltalte i retten.

- De var sterkt ruset og jeg syntes det var en dårlig ide å kjøre i ruset tilstand, forklarte han ifølge Fædrelandsvennen.

Han skal så ha bedt Johnsen om å forlate leiligheten.

- Var eneste mulighet - Jeg ble redd og tok haglgeværet og ville presse ham mot utgangsdøra for at han skulle gå. Det skjedde ikke. Jeg var livredd, og så det som den eneste løsning for å få ham ut av leiligheten. Det var dumt, men eneste mulighet der og da, fortalte Bråten om skuddet som drepte hans venn.

- Jeg hevet hagla med høyre hånd og puffet ham bakover med venstre hånd. Det var ingen reaksjon. Hagla var ladd, og plutselig gikk det av, forklarte han ifølge lokale medier.

Tiltalte nektet for trusler mot offeret, og sier han bare er skyldig i uaktsomt drap.

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, opplyste at 35-åringen i avhør hevdet at skuddet gikk av ved et uhell.

- Sjalusidrama Ifølge statsadvokaten var tiltalte og Torbjørn Johnsen i en krangel om ei dame. I retten beskrev hun et sjalusidrama mellom de to den aktuelle dagen, ifølge Agderposten.

FORSVARER: Advokat Sigurd Klomsæt raste mot politiet i retten i dag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Sigurd Klomsæt raste mot politiet i retten i dag. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Spørsmålet i denne saken er om mannen har utvist nok forsett til å dømmes for forsettelig drap. Altså at han holdt det for overveiende sannsynlig at offeret ville bli drept av hans handlinger, sier Rullestad Jansen.

Før saken startet sa forsvarer Klomsæt at han vil kreve befaring.

- Det må til for å få et innblikk i hva som har skjedd, mener advokaten.

Varslet selv Tiltalte varslet selv politiet om drapet, da han rett etter å ha avfyrt hagleskuddet kjørte sin sølvgrå BMW til Grimstad politistasjon og fortalte at han hadde skutt en mann i ansiktet.

Drapsofferet og tiltalte kjente hverandre godt, og hadde periodevis bodd sammen den siste tida før drapet.

Ifølge Agderposten har siktede slitt etter et samlivsbrudd. På sin Facebook-profil har mannen ytret sin frustrasjon og blant annet skrevet:

- Livet går i bølgedaler.

Der har han også lagt ut et bilde av en pistol.

BESLAG: Politifolk på stedet 17. mai. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BESLAG: Politifolk på stedet 17. mai. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer