Skjøt kvinne - siktet på politiet

Dronningens gate i Oslo så ut som en blodig slagmark natt til søndag. Ti nasjonalister, tretti antirasister og fem- seks politimenn prøvde desperat å komme seg i sikkerhet. Flere skudd ble løsnet, folk sparket og ble slått ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 19-årig høyreekstremist skjøt flere skudd, og dobbeltdrapsmannen Johnny Olsen (35) veivet rasende rundt med en øks, før de stakk fra stedet i en drosje de truet til seg.

Dette var virkeligheten i Oslo sentrum natt til i går. Det som hadde vært en stille og rolig kveld i hovedstaden, ble i løpet av sekunder forvandlet til en blodig slagmark.

Fem- seks skudd ble avfyrt mot folkemengden. En jente ble brutalt sparket ned. Da høyreekstremistene flyktet, lå en 19 år gammel jente fra antirasistmiljøet igjen på asfalten. Et skudd hadde truffet henne i låret.
Etter en dramatisk biljakt gjennom Oslo sentrum ble tre menn pågrepet. I en stjålen drosje satt Johnny Olsen, som ifølge vitner gikk berserkgang med en øks, en 19 år gammel Oslo-gutt som ifølge flere vitner skal ha trukket fram en pistol og avfyrt fem- seks skudd, og en annen gammel kjenning av politiet - en 20-åring som er sentral i det høyreekstremistiske miljøet i Oslo.

Vaktleder Trond Røgeberg ved kriminalvakta bekreftet i går at to skudd gikk inn i en bil, og at en av politimennene ble siktet på før de tre flyktet.

Kaos og skudd

I går kveld ble de tre mennene siktet for legemsbeskadigelse med farlig redskap. Til tross for at det ble skutt mot en gruppe mennesker, valgte juristen ved Oslo politidistrikt ikke å sikte de tre høyreekstremistene for drapsforsøk.
I natt var det fortsatt uklart hva som egentlig skjedde foran utestedet Elm Street i Dronningens gate.

Det som ser ut til å være et faktum er at Johnny Olsen og de andre nasjonalistene hadde vært på fest, og at noen hadde tipset blitzere og antirasister om at de var på byen.

- Panikk

Mens 19-åringen nekter å forklare seg, har både 20-åringen og Johnny Olsen avgitt politiforklaring.

- Min klient nekter straffskyld, sier advokat Marte Svarstad, som forsvarer Johnny Olsen.

- Jeg fikk panikk, har Olsen forklart til politiet da en gjeng blitzere kom mot ham.

Han benekter at han skal ha veivet med øks, og han har angivelig heller ikke vært klar over at det ble skutt med skarpt.

Utenfor fare

Politiet fikk ikke et eneste ord ut av 19-åringen som skal ha avfyrt skuddene. 19-åringen, som tidligere er kjent for politiet, hadde i går kveld ikke bedt om advokat.

Advokat Kjell Holden skal forsvare 20-åringen.

Den 19 år gamle kvinnen som ble truffet av et av skuddene, er innlagt på Ullevål sykehus. Hun ble truffet i låret, men skal ikke være livstruende skadd.
Kvinnen ønsket i går kveld ikke å snakke med Dagbladet eller andre medier. Kvinnen er redd for ytterligere vold fra det nasjonalistiske miljøet.

I dag vil de tre mennene bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo forhørsrett. Politiet vil begjære mennene fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. Fengslingsmøtet vil bli begjært holdt for lukkede dører.