Skjøt med hjemmelaget kanon

15-åringene ble vettskremt over virkningen av bocciakula i stål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 21.20 smalt det i Sarspborg søndag kveld. Kraftig.

Politiet fant til slutt fram til tre vettskremte 15-åringer, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

De tre 15-åringene har forklart at de hadde funnet noe gammelt fyrverkeri og skåret det opp og tatt ut kruttet. Så hadde de kjøpt inn et en meters jernrør og en bocciakule i stål.

- De rigget seg til på toppen av et forsvarsanlegg og satte opp en blink i tre cirka 35 meter unna, sier politiførstebetjent Arne Knoff Næss ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.

De tre guttene tente lunta og hoppet i skjul. Virkningen var spektakulær.

- Kula gikk snorrett 35 meter, gjennom blinken, fortsatte gjennom noe kratt før den traff en skrå fjellvegg og rikosjerte 300 meter videre, sier Knoff Næss.

Kula gikk mot et bebygd område, og vitner har forklart at de hørte at kula slo ned i et kratt ikke langt fra boligfeltet i Sarpsborg. Den er foreløpig ikke funnet.

Hadde flaks

Knoff Næss mener guttene har vært svært heldige.

- De hadde ikke kontroll over dette. Det overgikk jo deres villeste fantasi. De hadde håpet at kula skulle nå bort til blinken, sier politiførstebetjenten til Dagbladet.no.

Han opplyser at guttene ikke hadde brukt store mengder krutt.

- Det hadde fått plass i en sånn sauseboks som du før med pizzaen, sier Knoff Næss.

Han har jobbet i politiet i snart 30 år og møtt unggutter som eksperimenterer med krutt før, men noe lignende av dette har han ikke vært borti.

Til Sarpsborg Arbeiderblad sier han at dersom guttene hadde brukt feil type krutt, ville kanonen ha eksplodert som en splintbombe, og at det trolig ville gitt fatale følger.

Straffbart

De tre 15-åringene har ikke vært i kontakt med politiet tidligere. Uforsiktig omgang med våpen kan gi bøter, anmeldelse til barnevernet og anmerkning på rullebladet.

De tre guttene har vært i samtale med politiet sammen med sine foreldre, og Knoff Næss vil ikke opplyse hva slags reaksjon de har fått.

Guttene har forklart at de hadde pønsket ut hvordan de skulle lage kanonen helt på egen hånd.

<B>BOCCIAKULER: Boccia-kula som guttene brukte var av massivt stål.