Skjøt med skarpt mot 600 000

PARIS (Dagbladet): Minst fire ble drept og 400 såret da opprørspolitiet stoppet mer enn 600000 demonstranter i Alger i går. Situasjonen var fullstendig ute av kontroll, og det kunne ha endt med rene blodbadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alger så ut som en slagmark da mørket falt på i går. Tidligere på dagen ble byen lammet da det som skulle ha vært en fredelig demonstrasjon endte med fullt kaos, voldsomme gatekamper, opprør og plyndringer. Ifølge uoffisielle kilder omkom fire og minst 400 ble såret, minst 12 alvorlig. Politiet skjøt flere ganger mot demonstrantene med skarpt, og fulgte etter sårede og slo dem med køllene sine.

To algeriske journalister omkom da en demonstrant stjal en buss, mistet kontrollen og kjørte over dem.

Skudd

Gatekampene begynte da opprørspolitiet ville forhindre demonstrantene fra å marsjere mot presidentpalasset. Først brukte de en mur av tåregass og vannkanoner, men flere vitner så og hørte skudd. Demonstrantene ble tvunget ned mot strandpromenaden, og plyndret og raserte på veien dit. Det brøt ut brann flere steder, som utløste en svart sky av røyk.

- Makta dreper. Dere kan ikke drepe oss, for vi er allerede døde. Dere dreper ungdommen vår, ropte demonstrantene.

Opprøret som kulminerte med kjempedemonstrasjonen i går begynte for halvannen måned siden i Kabylia-regionen, da en ung gutt ble drept på en politistasjon. Det var da slagordet «makta dreper» oppsto. Til å begynne med var det flest unge demonstranter. De forlanger mer demokrati, jobber og leiligheter. Mer enn 50 er blitt drept og 1300 såret etter at opprøret begynte i Kabylia.

Forstår ikke

- Myndighetene har ikke forstått noen ting. Problemene tårner seg opp. Det skorter på alt, arbeidsledigheten er skremmende og folk lever dårlig, sa tidligere statsminister Sid Ahmed Ghozali til TV-kanalen LCI.

Måten demonstrasjonen ble møtt med i går kommer ikke til å stanse algerierne fra nye protester.

GATEKAMP: Kjempedemonstrasjonen i Alger var fullstenig ute av kontroll. Bare flaks gjorde at ikke mer enn fire ble drept.