Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjøt mot AUF-erne i én time før han blir tatt

- Vi kom til Utøya så raskt vi kunne, sier politimesteren.

MASSAKRE:: Politiet mener at dette stillsbildet viser 32 år gamle Anders Behring Breivik i det han har skutt syv av sine 84 ofre på Utøya i går. Fotografen forstod ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK
MASSAKRE:: Politiet mener at dette stillsbildet viser 32 år gamle Anders Behring Breivik i det han har skutt syv av sine 84 ofre på Utøya i går. Fotografen forstod ikke før etterpå hvilket skrekkslagent øyeblikk han hadde fanget. Foto: Marius Arnesen/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Nordre Buskerud politidistrikt korrigerte for kort tid siden de aktuelle tidspunktene for den dramatiske politiaksjonen for å pågripe attentatmannen Anders Behring Breivik.

Etter en ny sjekk av loggene, viser det seg nå at det tok rundt en time fra de første skuddene falt på Utøya, til Breivik ble pågrepet av politiet, opplyser politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt.

Tidslinje Ifølge Hammer fulgte politiaksjonen på Utøya følgende tidslinje:

17.27: Melding om skyting på Utøya til Nordre Buskerud politidistrikt.

17.30: Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt mottok melding om skyting på Utøya

17.38: Oslo politidistrikt mottar bistandsanmodning fra Nordre Buskerud politidistrikt

17.52: Første politipatrulje ankommer området - må vente på egnet båt

18.03: Melding om at båt var på vei

18.09: Beredskapstroppen til stede på fastlandet

18.25: Beredskapstroppen gikk i land på Utøya

18.27: Gjerningsmannen pågripes.

- Rykket ut umiddelbart - Da vi mottok melding om skytingen på Utøya rykket vi umiddelbart ut med egne mannskaper. I tillegg ba vi om bistand fra Beredskapstroppen i Oslo, som er spesialtrent til å håndtere væpnede oppdrag, forteller Hammer til nyhetsbyrået NTB.

Hun sier hun har forståelse for at de som opplevde skytingen og deres pårørende synes det tok tid før politiet kom.

- Minuttene blir lange for de involverte i en slik situasjon. Jeg ber likevel om forståelse for at det tar tid å sende ut en væpnet innsatsstyrke. Mannskaper skal varsles, de skal iføre seg verneutstyr, bevæpne seg og ta seg ut til området, forklarer politimesteren.

Dypt sjokkert Hammer forteller til Drammens Tidende at hun er dypt rystet og sjokkert over det som har skjedd og den forferdelige tragedien som har rammet.

- Dette er en tung stund for oss alle og det er og har vært krevende for mange, også våre mannskaper, sier Hammer.

Mannskapene som har vært tettest på hendelsen er rutinemessig pålagt å gjennomgå debriefing.