Skjøt mot oppblåsbare dokkehoder

Forsvaret rystes av en ny skytevideo-skandale med soldater og befal involvert. En fenrik i Hæren er suspendert etter at han skjøt mot et hode og oppblåsbare dokker i en bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre nye videoer som sirkulerer på Internett, skyter og sprenger ei gruppe norske soldater og minst ett befal forskjellige gjenstander.

Blant annet sprenges en personbil og sexdokker, og hodet på ei utstillingsdokke prepres med maskingeværkuler. En dataserver, blomsterpotter og en lekebåt i en hagedam blir sprengt.

Soldatene er utstyrt med kraftige våpen som AG 3, Glock håndvåpen og maskingeværet MG 3.

Soldatene har også brukt en av Hærens stormpanservogner ureglementert i videoopptakene. Blant annet avfyres to skudd fra panservogna mot personbilen. Da bilen sprenges, er den fylt med 60 liter bensin.

Filmene er klippet i en musikkvideoaktig stil med heftige rytmer, blant annet tysk nazi-inspirert musikk. Soldatene er kledd i Forsvarets uniformer utstyrt med det norske flagget på skuldra.

Opptak på Rena

I filmen roper en av soldatene «Dø, din jævel!» mens de bytter på å skyte.

Flere ganger utsetter soldatene seg selv for fare ved at ammunisjonen de bruker, kan rikosjettere tilbake. Noen av opptakene er gjort på Rena leir, og de tre filmene har fått navnet «Sprengningskameratene» 1, 2 og 3.

Nestkommanderende for Hærens styrker, brigader Geir Anda, sier at saken er et tegn på at Hæren har enkelte elementer som ikke har skjønt hvor grensene går.

- Vi tar dette svært alvorlig, og vi setter store ressurser inn på å få avdekket realitetene i denne saken, samt undersøke i hvilken grad det eksisterer et miljø for slike holdninger og oppførsel i Hæren.

Gjenkjent

En av aktøren i filmen er gjenkjent. Han er offiser med fenriks grad. Han er suspendert fra sin stilling.

For noen uker siden ble det avdekket at soldater tilhørende Telemark bataljon drepte hunder i Kosovo på en bestialsk måte og videoopptak av dette ble spredt på Internett, ikke ulikt de tre nye videoene som har dukket opp. Hundedrapene førte til full gransking, som fortsatt pågår.

Les også:

«MASSAKRERT:» Flere sexdokker fungerer som mål i videofilmene.
PLAFFER LØS: Minst fem soldater, en av dem befal, deltar i ødeleggelsene av personbilen i den ene filmen.
ISTYKKERSKUTT: Forsvaret tar «episoden» svært alvorlig.
Soldatene er utstyrt med kraftige våpen som AG 3, Glock håndvåpen og maskingeværet MG3. De har også brukt en av Hærens stormpanservogner uregelmentert i opptakene. Blant annet avfyres to skudd mot personbilen. Da den sprenges, er bilden fylt med 60 liter bensin.
- Dø din jævel, roper én av soldatene - mens de bytter på å skyte mot den oppblåsbare dokka i bilen.
«DREPT»: Soldatene ler hjertrått når dokkene blir istykkerskutt.