Skjøt ned indisk spionfly

Et indisk spionfly ble skutt ned over Lahore i går. Forholdet mellom partene er anspent, og én million soldater er utplassert langs grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den pakistanske hæren var tonen en annen. Der ble India beskyldt for ikke å ønske en løsning på konflikten.

- Til tross for at Pakistan gjør alt for å trappe ned, fortsetter India å bryte våpenhvilen slik at sivile liv går tapt, sa hærens fremste talsmann Rashid Qureshi, som mente at Pakistan med nedskytingen hadde ydmyket nabolandet.

- Nedskytingen av Indias spionfly viser Pakistans vilje til å forsvare hver eneste lille bit av pakistansk jord og luftrom. Vi håper at India lærer en lekse, sa han. Flyet ble skutt ned sør for Lahore, provinshovedstaden i Punjab, sent fredag kveld lokal tid.

Lørdag ble førstesekretæren ved Indias ambassade i Islamabad innkalt til pakistanske myndigheter for å motta en skarp protest.

- Rutineflyging

India bekreftet lørdag tapet av et «ubemannet fly» over pakistansk territorium. En talsmann for det indiske flyvåpenet opplyste at flyet var blitt borte under en rutineflyging.

- Med den nåværende utplasseringen av væpnede styrker, er ubemannede flyginger rutine, sa han. India og Pakistan har om lag en million soldater utplassert ved grensen.

Nedskytingen av spionflyet kom samtidig med at USAs viseutenriksminister Richard Armitage avsluttet et to dagers besøk i Sør-Asia. Lørdag forsatte han videre til Estland hvor han skulle informere USA forsvarsminister Donald Rumsfeld om situasjonen. Der uttalte han at India muligens vil sende tilbake diplomater til Pakistans hovedstad Islamabad.

Landet vil trolig også gjennomføre militære tiltak for å minske spenningen i forholdet til Pakistan.

Armitage sa at spenningen nå var betydelig redusert, men at krisen ikke var over. I uken som kommer drar Rumsfeld til Sør-Asia for å fortsette USAs forsøk på å løse konflikten mellom de to atommaktene.

Vil være tilbakeholden

Mens hæren brukte spionfly-episoden til å vise muskler overfor India, sa utenriksminister Abdul Sattar at Pakistan fortsatt vil utvise tilbakeholdenhet og ansvar for å hindre at den spente situasjonen forverrer seg.

- I en slik situasjon må ansvarlige stater vise den største forsiktighet for å hindre at det skjer provokasjoner som kan føre til en opptrapping, uttalte Sattar til pressen.

Fredag ble det kjent at han har søkt om avskjed av helsemessige grunner. Avskjeden kommer på et såpass uheldig tidspunkt for president Pervez Musharraf at han muligens må fortsette inntil videre, ifølge pakistanske medier.

Sattar uttalte lørdag at han var svært glad for den internasjonale meklingen og han håper at det vil bli utplassert FN-styrker for å overvåke situasjonen i Kashmir.

India har til nå vært sterkt imot mekling ved hjelp av tredjeland. Han begrunner det med at konflikten i den indiske delen av Kashmir er et internt anliggende.

Ti drept ved grensen

Skuddvekslinger langs kontrollinjen fortsatte med full styrke lørdag, og meldinger fra ulike kilder tyder på at i alt ti mennesker er drept, de fleste av muslimske geriljasoldater. Blant de drepte er tre indiske soldater og flere sivile indere, ifølge indiske medier.

Enkelte analytikere mener at spionfly-episoden kan føre til at situasjonen blir enda mer anspent. Fredag sa imidlertid USAs viseutenriksminister Richard Armitage at han er overbevist om at begge land ønsker å unngå krig. Etter at han kom til Sør-Asia har konfliktnivået tilsynelatende avtatt.

Armitage sa også at Pakistans president Pervez Musharraf har lovet å stanse militant infiltrasjon fra Pakistan over grensen til den indiske delen av Kashmir.

India krever mer

Indias viktigste ankepunkt mot Pakistan er nettopp at landet ikke har gjort nok for å hindre at geriljagrupper med base i Pakistan tar seg over grensen for så å gå til angrep på indiske mål. India mener også å ha bevis for at gruppene har forbindelser med deler av den pakistanske hæren.

Pakistan sier at landet kun gir diplomatisk og moralsk støtte til kampen som Kashmirs befolkning fører for å oppnå selvbestemmelse. Delstaten Jammu og Kashmir er den eneste i India hvor muslimer er i flertall.

For å hindre at personer tar seg ulovlig over grensen, har India blant annet foreslått at indiske og pakistanske soldater skal patruljere kontrollinjen i fellesskap. Pakistan avviste først forslaget, men har senere sagt at de skal tenke på det.

(NTB)

SKUTT NED:</B> Spionflyet ble skutt ned over Lahore i går. Hendelsen har ført til at forholdet mellom landene er blitt mer anspent.