Skjøt ned misjonærer

LA PAZ: Den amerikanske misjonæren Veronica Bowers og hennes sju måneder gamle datter Charity døde da peruanske jagerfly skjøt ned det lille propellflyet de satt i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et amerikansk overvåkingsfly som pekte ut flyet for jagerne i den tro at det smuglet narkotika.

Det lille sjøflyet var på vei fra Brasil til Iquitos i Peru da det ble oppdaget av det amerikanske overvåkingsflyet fredag morgen. Amerikanerne alarmerte flyvåpenet i Peru som gikk på vingene for å avskjære det de trodde var et smuglerfly.

En uidentifisert talsmann ved ambassaden opplyste at USAs overvåkingsfly var der for å støtte den peruanske operasjonen.

Hendelsen har oppskaket norske misjonærer fra Misjonalliansen og Strømmestiftelsen som jobber både i Peru og nabolandet Bolivia. Også de bruker småfly for å forflytte seg i området.

Begynte å brenne

Det enmotors propellflyet begynte å brenne etter beskytningen og piloten Kevin Donaldson, som ble skadd i beinet, mistet kontrollen. Han klarte likevel å nødlande flyet på Amazonas-elva ved byen Pebas nord i Peru.

Veronica Bowers og hennes datter ble drept under skytingen. Piloten Donaldson, Bowers mann Jim og parets seks år gamle sønn Cory, overlevde styrten.

Etter nødlandingen klamret de overlevende seg til en pontong på sjøflyet før de ble reddet av lokalbefolkningen i området.

Skyter først

Det dyrkes store mengde koka-blader til kokainproduksjon i det utilgjengelige jungelområdet nord i Peru.

USAs overvåkingsfly holder nøye oppsikt med luftrommet for å stanse smugling av kokablader fra Peru på vei til Colombia for raffinering.

Oppdager amerikanerne mistenkelige fly, varsler de sine militære allierte i regionen, som treffer de nødvendige tiltak. Mellom 1994 og 1997 skjøt Perus luftvåpen ned 25 fly mistenkt for narkosmugling.