Skjøt og spiste fredet fugl

ALSVÅG/TROMSØ (Dagbladet): Kjell Inge Røkke og «Gutta på tur» i TV2 besøkte Alsvåg i Vesterålen denne uka. Der jaktet og fisket de i flere dager. Deriblant måtte 10- 12 skarver bøte med livet. Men nå kan gutta ha skutt seg sjøl i foten. Skarvejakt er nemlig lovlig bare i en kort periode seinere i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke skal ha ankommet Vesterålen i et eget, chartret fly mandag - ett døgn etter de andre turgutta. Han forlot regionen onsdag kveld, uten at noen visste at han hadde vært der.

Nå risikerer Røkke, sammen med Arne Hjeltnes, Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Arne Brimi å bli bøtelagt.

De risikerer også inndragelse av våpnene. - og inndragelse av jaktlisensen.

For tidlig

- Det er bare lovlig å skyte skarv mellom 1. oktober og 30. november. Dersom «Gutta på tur»-gjengen skjøt skarv for flere dager siden, har de vært for tidlig ute.

Det sier lensmannsførstebetjent Jan Brun ved Øksnes lensmannskontor.

- Det er vanlig med bøteleggelse i saker der jaktloven brytes. Inndragelse kan også være aktuelt, legger Brun til.

- For øvrig ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på straffeutmåling i enkeltsaker som ikke er behandlet.

Gutta kan neppe bløffe seg unna tyvjakten:

For det første skryter de av skarvejakten overfor Bladet Vesterålen. Dessuten vil skarvesekvensen, etter hva Dagbladet forstår, være sentral i TV-programmet.

Blant annet får vi se mesterkokken Arne Brimi tilberede skarvekjøttet på en seng av urter og grønnsaker - assistert av ingen ringere enn hedersgjest Røkke.

- Jeg hadde gleden av å være vertskap for «Gutta på tur» i fire dager. Jeg vil anslå at de skjøt et sted rundt 10 og 12 fugler under skarvejakten, røper Asle Sørdahl. Sammen med familien driver han kulturperlen «Finvåg Kystopplevelser» på ei øy i nærheten av Myre i Vesterålen.

Flinke kokker

- Så vidt jeg husker, skjøt alle gutta skarv, også Røkke. Han viste seg som en fin jeger og fisker. Men den beste fluktskytteren av dem var Bjørn Dæhlie. Han skjøt nok de fleste skarvene, tipper Sørdahl.

Etterpå tilberedte Brimi og Røkke skarvekjøttet, som minner sterkt om rype:

Skarv

STORSKARV

(Phalacrocorax carbo)

90 cm. Stor som en gås med lang hals og langt nebb med kroket spiss. Hvitaktig hake- og kinnparti. Ser ut som et kors i flukten pga. den lange, framstrakte halsen. Virker helt svart, men har i hekketida en stor, hvit flekk på utsiden av låret. Ikke fjærtopp på hodet. På hekkeplassen hese strupelyder, karrk eller r-rah, ellers taus. Hekker fra Trøndelagskysten og til russlandsgrensa. Egglegging i april-mai. De fire-fem eggene er lyst grønnblå, og ruges i 26- 29 dager av begge foreldrene. Føden er vesentlig fisk. Standfugl som streifer en del i vinterhalvåret.

TOPPSKARV

(Phalacrocorax aristotelisk)

75 cm. Svart drakt med grønnaktig metallskinnende skjær. Kort, framoverbøyd fjærtopp på hodet i forplantningstida. Stemmen er en snorkende strupelyd, kroak-kraik-kroak. Hekker i kolonier fra Rogaland til russergrensen. Egglegging i mai-juni. De to-tre eggene er grønnblå, og ruges i 24- 28 døgn av begge foreldrene. Føden er vesentlig fisk. Toppskarven er gått tilbake, særlig på Vestlandet. Fuglen streifer en god del utenfor hekketida.

Kilder: Frode Algerøys fuglesider på http://home.c2i.net/falgroey/fugl99/

og Rolf Vik: Fuglene i farger,

Oslo 1962

- Det ble et festmåltid, røper Asle Sørdahl.

- Vi hadde flinke kokker. Brimi hadde aldri tilberedt et måltid av skarv før. Han var overrasket over kvaliteten på kjøttet. Rypa har nå fått konkurranse som julemiddag, sier Asle Sørdahl.

Arne Hjeltnes hadde gitt Kjell Inge Røkke carte blanche til å bestemme reisemål for det 36. programmet i TV-serien «Gutta på tur».

- Han kunne valgt hvilket som helst sted på kloden. Men han ville hit til Finvåg Kystopplevelse, fortalte Hjeltnes til Bladet Vesterålen etter at Røkke hadde forlatt Vesterålen like inkognito som han kom.

Foruten å gå på ulovlig skarvejakt, bedrev kjendisgjengen ulike typer fiske og fangst.

- De skjøt ryper, fanget krabber, besøkte kulturminner og gikk på tindetur. De beså gamle fiskevær og besøkte et fiskebruk i drift. Vi fikk vist fram alle våre herligheter. Det var en utrolig hyggelig gjeng å være vertskap for, sier Sørdahl.

Spesielt ble han imponert over Røkke:

- Stor ydmykhet

- Han gled godt inn i gjengen. Vi møtte en personlighet som vi ikke kjenner igjen fra omtale i media. En person med stor ydmykhet for arven som kystfolket har ført videre i området. Dessuten er han en fin jeger, sier Sørdahl.

- Vet du at skarven er fredet fram til 1. oktober?

- Nei, det kjenner jeg ikke noe til, sier innehaveren av Finvåg Kystopplevelse.

Den eneste dispensasjonen som kan gis til å skyte skarv utenfor sesongen, er som skadefugl for oppdrettsnæringa.

- Jeg mener kommunen har gitt oppdretterne lov til å vurdere sjøl hvorvidt hegre og skarv kan skytes. Men det betinger at de som skyter, har bedt om tillatelse, sier lensmannsførstebetjent Brun.

Tar skylda

- Vet du om gutta ba om slik tillatelse da de besøkte deg, Asle Sørdahl?

- Jeg vil ikke svare. Det blir feil uansett hva jeg sier. Jeg påtar meg skylden dersom de har gjort brutt jaktloven, sier en svært trist Sørdahl.

  • Asle Sørdahl ønsker heller ikke å svare på hvilke typer skarv som ble skutt. Flere skarvetyper - deriblant dvergskarv, småskarv og mellomskarv - er nemlig totalfredet hele året. De eneste skarvene som kan skytes i to knappe måneder, er toppskarv og storskarv. Av sistnevnte sort er det bare ungfugler som kan felles.
BRA JAKTKAR: Kjell Inge Røkke.
JAKTLAGET: Arne Brimi som tilberedte fangsten, Arne Hjeltnes som kanskje traff, Asle Sørdal innehaver av Finnvåg Kystopplevelser, Bjørn Dæhli som skjøt flest og Vegard Ulvang. Kjell Inge Røkke var ikke tilstede da bildet ble tatt