Skjøt på nordmenn i Colombia

En delegasjon fra Flyktningerådet ble i går beskutt fra elvebredden i Magdalena-regionen i Colombia. Ingen ble skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi var 12 personer i en åpen elvebåt på vei opp Rio Magdalena da en person på elvebredden viftet med en t-skjorte og skjøt opp i lufta. Vi er i et urolig område i Colombia og ble usikre på om det dreide seg om kidnapping, ran eller noe annet.

Da mannen begynte å skyte mot båten måte vi bare kaste oss ned og søke dekning, sier utenlandssjef Bjarte Vandvik i Flyktningerådet til Dagbladet.

Sammen med stedlig representant Eigil Kvernmo og prosjektleder Martha Skretteberg skulle Vandvik besøke et matdistribusjonsprosjekt som drives av en lokal kvinneorganisasjon i San Pablo. Med seg hadde de samarbeidspartnere.

Full fart

- Det var mitt første møte med Sør-Amerika og et svært realistisk møte med virkeligheten. Det er jo 30 000 drap i året i dette landet, sier Vandvik.

- Vi oppdaget at det kom flere personer ut på elvebredden og skjøt mot oss. Kulene slo ned i vannet rett ved båten. Jeg tror de bare hadde pistoler, men vi fryktet at de kunne ha andre våpen også.

- Båtføreren satte derfor full fart og vi kom oss til nærmeste by hvor vi fikk meldt fra om skyteepisoden, sier Vandvik.

Paramilitære?

Følget ble så eskortert tilbake til byen Barrancabermeja av sivile.

Episoden har vakt oppsikt i Colombia. Vandvik og følget hans var oppslag på tv-nyhetene i landet i går. Den colombianske avisa El Tiempo mener det var paramilitære som angrep båten med folk fra hjelpeorganisasjonene. Vandvik kan ikke si hvem det var.

- Det fines en rekke væpna grupper i området, sier han.

Området hvor angrepet skjedde regnes for å være urolig og både regjeringssoldater, paramilitære, geriljaen og ulike kriminelle grupper opererer der. Området er også preget av stor nød og fattigdom som følge av politisk ustabilitet. Mange av innbyggerne er flyktet til andre deler av landet.

- Mange mente det var underlig at vi ble angrepet. At det var litt for tilfeldig, sier Bjarte Vandvik som i dag drar videre til et område nær grensa til Venezuela hvor det også fines store grupper internt fordrevne flyktninger.