(Dagbladet.no): Bare ytterst få hadde tilgang på Édgar Millán Gómez\' timeplan. Som del av forholdsreglene sov den føderale politisjefen på forskjellig sted hver natt.
Likevel hadde drapsmannen nøkkel til leiligheten der han bodde og satt og ventet på ham, da han kom hjem like etter midnatt.
Édgar Millán Gómez ble drept med åtte skudd i brystet, skriver The New York Times. Han hadde vært i jobben i bare ti måneder.
Mexicos narkokrig er blitt blodigere og mer brutal. Bare denne måneden er minst fire høytstående polititjenestemenn blitt drept.
- Disse angrepene er rettet mot politisjefene i byene, og det skjer ikke bare i Ciudad Juarez. Det skjer i Nuevo Laredo i Tijuana, i hele denne regionen. De angriper lederne for å destabilisere politistyrken, sa borgermester Jose Reyes Ferriz under begravelsen av Gómez.
En korrupt politimann som samarbeidet med et narkokartell i den nordvestlige delstaten Sinaloa, er mistenkt for å stå bak drapet på den føderale politisjefen 8. mai.
Trues på livet
I flere av Mexicos byer konfronteres nå politi og soldater med det uhyggelige budskapet: «Enten er du med oss eller så dør du».
Egne dødslister med politinavn offentliggjøres. Politiet mottar også dødstrusler over politiradioen. Langs veiene henger det store skilt der narkotikagjengene lokker med bedre lønn enn det militæret og politivesenet kan tilby.

Politidrapene er et resultat av den offensive narkotikapolitikken president Felipe Calderon iverksatte da han ble president for halvannet år siden. Calderon har sendt 20 000 av sine soldater og politimenn ut i gatene for å ta opp kampen mot de mektige narkotikakartellene.
Narkobaronene har svart med å sende drapsmenn etter politiet.
Ifølge Mexicos justisminister, Eduardo Medina Mora, er over 4000 blitt drept siden Calderon startet narkotikakrigen. Bare det siste året har antallet narkotikarelaterte drap steget med 47 prosent til 1378 hittil i år.
Justisminister Medina Mora mener drapstallene er uttrykk for nakogjengenes desperasjon.
- De er åpenbart veldig bekymret og svekket. De føler de er nødt til å svare med vold, sa justisministeren i et radiointervju, ifølge BBC.
I ferd med å gi opp
Nå er det tegn til at deler av politistyrken er i ferd med å gi opp. I forrige uke kunne amerikanske myndigheter avsløre at tre høystående, mexicanske polititjenestemenn har krysset grensa til USA for å søke asyl. De frykter for sine liv.
Politisjefen i Ciudad Juárez, Guillermo Prieto, valgte å trekke seg i forrige uke. Bare dager etter at hans nestkommanderende var blitt drept.
- Det er nesten som en militær krig, sier Jason Ahern, ved den amerikanske toll- og grensekontrollen, til Daily Dispatch.
Nå begynner opposisjonen og deler av politistyrken å stille spørsmål ved om presidentens ambisjoner overstiger evnen til faktisk å bekjempe narkobaronene. Konsekvensene av hans politikk er farlige og dødbringende, og risikoen er at hele landet blir destabilisert.

Etter ti måneder i jobben med å overse implementeringen av presidentens narkotikapolitikk, fikk Javier Herrera sparken. Han har åpenlyst kritisert polities framgangsmåte.
- De har ikke god etterretningsinformasjon å gå etter. De bare patruljerer uten å ha noen retning med det de gjør. De går i sirkler, sier Herrera til The New York Times.
Flere av landets eksperter mener at noe av grunnen til at president Calderons politikk mislykkes, er at han har erstattet politimenn over hele landet, med håndplukkede, nyutdannede politifolk.
Bush-administrasjonen frykter at dersom ikke kongressen godkjenner en pakke på 1, 4 milliarder dollar som skal gå til å trene og utstyre mexicansk politi, er president Calderons kamp tapt.