Skjøt raketter mot demonstranter

Israel beklager tap av sivile liv, men forsetter aksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den palestinske demonstrasjonen ved flyktningleiren ved Rafah endte i et blodbad, da israelske stridsvogner og helikoptre skjøt mot menneskemengden med maskingevær, granater og raketter tidligere i dag.

Rundt 3.000 mennesker deltok i demonstrasjonen, som var en proteste mot israelernes beleiring av flyktningeleiren.

Den israelske hæren hevder at den jaktet på bevæpnede palestinere, og bedyrer at demonstrantene ikke var målet for angrepet.

Palestinske sykehuskilder sa imidlertid til CNN tidligere i dag, at tre av de drepte tilhørte Al Aqsa-brigadene. Resten av de døde, inkludert en ti år gammel gutt og hans elleve år gamle søster, var sivile.

Minst ti mennesker omkom i dagens aksjon, og over 50 personer er såret. De fleste av dem barn og unge.

«Operation Rainbow»

I løpet av de to dagene flyktingenleieren har vært beleiret av israelerne, skal over 30 palestinske liv ha gått tapt. Den militære operasjonen har fått navnet «Operation Rainbow,» og er den største i Gaza siden det palestinske opprøret startet i 2000.

Internasjonal kritikk

EU og Russland har kommet med kraftig kritikk av dagens hendelser. Amerikanske og britiske myndigheter har heller ikke gått av veien for å kritisere den israelske hærens framferd. Storbritannias statsminister, Tony Blair, skal ha uttalt at handlingene var "uakseptable og gale."

Norges tidligere statsminister, Kåre Willoch, befinner seg i området og reiser i kveld inn i Gaza sammen med Flyktningerådet. Han er rystet over hendelsene og uttaler at den israelske hærens framferd er et alvorlig brudd på menneskerettighetene. - Å kalle dette selvforsvar er langt utenfor virkeligheten, sier Willoch til TV2.

Også norske myndigheter kommer med krass kritikk og klar tale: - Angrepene må opphøre umiddelbart, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Vidar Helgesen til NRK.

Palestinernes president, Yassir Arafat, har nå erklært unntaktstilstand. Han ber om internasjonale observatører for å beskytte palestinerne.

Israel beklager at sivile liv har gått tapt i dagens aksjon og lover å granske angrepet, men «Operation Rainbow» fortsetter.

SÅRET : En palestinsk gutt løpes tuil sykehus etter angrepet mot Rafah.