Skjøt seg fri med pengene

Ranerne tok to gisler og skjøt mot politiet med automatvåpen da de forsøkte å rane brevsenteret Postgirobygget. Så forsvant de med blålys på taket. Nå ber politiet om hjelp fra publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Var du på Oslo S da det skjedde eller kjenner du noen som var på togene som ble stanset? Tips oss.

  Politiet er interessert i kontakt med folk som befant seg på perrongen mellom spor 1 og 2 på Oslo S etter 22.40 i går kveld. Noen av passasjerene på perrongen skal ifølge vitner ha snakket med ranerne.

  Dette er den siste sikre observasjonen av ransmennene før de forduftet i går kveld.

  Store politistyrker jaktet natten igjennom på de maskerte mennene, uten hell.

  I dag tidlig bekrefter politiet at ranerne fikk med seg penger fra Postbygget i Oslo. Beløpet skal ikke være spesielt stort.

  Ifølge NRK ble ransbilen i dag funnet utbrent ved Rundtjern ved Trasop i Oslo.

  Vitner fortalte politiet etter ranet at fluktbilene var to Audier. Disse bilene ble også fanget opp av overvåkingskameraer. Bilene hadde falske skilt.

  En Audi som sto parkert på Skjetten på Romerike ble tirsdag formiddag sjekket av politiet, men den kunne ikke kobles til ranet.

  Tok to gisler


  Ranerne tok seg inn på postens brevsenter omkring klokka 22.40 i går kveld. På veien tok de to ansatte som gisler.

  - De to ansatte fikk beskjed om å vise ranerne verdiavdelingen, sier informasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i Oslo politidistrikt til NTB. De to satt natt til tirsdag i avhør hos politiet. Ingen av dem skal ha blitt fysisk skadd under ransforsøket.

  Kort etter ble det som omtales som mellom fire og seks ranere oppdaget av Securitasvektere inne på Postens brevsenter i Postgirobygget. Vekterne klarte å varsle politiet om ranet, og den første politipatruljen som kom til stedet gikk inn i huset.

  - Det ble avfyrt flere skudd mot politiet, med det vi tror var en maskinpistol. Det er ingen personskader, sier informasjonssjef ved Oslo politidistrikt, Inger Elisabeth Sagedal til Dagbladet.no.

  Flyktet
  Politifolkene trakk seg unna, men ble beskutt flere ganger på utsiden av Postgirobygget.

  - Ranerne flyktet, og vi leter etter dem med alt disponibelt mannskap, sa Sagedal til Dagbladet i natt.

  Det inkluderte både beredskapstroppen, sivile politifolk, helikopter og hundepatruljer.

  - Vi har dårlig signalement på gjerningsmennene. De var maskert med finlandshetter. De flyktet gjennom en kulvert som går under Oslo S, og at de kom seg avgårde i minst to biler. Vi har hørt at den ene satte blålys på taket, sier hun.

  Det skal også ha blitt løsnet skudd da bilene kjørte gjennom kulverten, en passasje under Oslo S, men det kan ikke Sagedal bekrefte.

  Bilene skal trolig være en mørk og en sølvfarget Audi A8. Begge bilene var påsatt falske bilskilt.

  Ranerne fikk med seg verdier fra Postgirobygget, men det er fortsatt usikkert hvor stort ransbyttet er.

  Sperret
  Hele området er sperret av etter skuddramaet i kveld. Rett før klokka 23 kjørte politiet inn en pansret bil for å lete etter gjerningsmennene.Men ranerne hadde kommet seg unna.

  - Vi har klarert bygningen og området rundt. Vi stengte også E18, Schweigaards gate, Nylandsveien, Ekebergtunnelen og Festningstunnelen, og stoppet all kollektivtrafikk, sier hun.

  Sagedal opplyser at de har vært i kontakt med mange vitner, som de avhører i løpet av natta. I tillegg er det rundt 500 overvåkingskameraer i området.

  - Vi har fått ulike vitneutsagn, og har ikke noe klart signalement. Så vidt jeg vet har ingen sett ansiktene deres.

  Rett etter klokka ett i natt fant politiet blodspor ved togskinnene. Det er uklart om det stammer fra gjerningsmennene.

  3-400 personer var på jobb i Postgirobygget da ransforsøket fant sted. Disse fikk i natt tilbud om hjelp fra et kriseteam.

  Mange av de involverte ble avbrutt i arbeidet med å sortere post som skulle sendes ut tirsdag morgen. Det blir derfor sendt ut lite post på østlandet i dag.

STORE POLITISTYRKER: Jakten på ranerne førte ikke fram i natt.
SKJØT MOT POLITIET: Ingen ble skadd da ranerne åpnet ild mot politiet under flukten i natt.
SPERRET AV: Politiet sperret av et stort område rundt Posthuset og Oslo S.
VAR PÅ JOBB: Flere ansatte fikk hjelp etter ranet sent i går kveld.