- Skjøt seks fanger

Bare noen dager før han fikk jobben som Iraks statsminister, henrettet Iyad Allawi seks fanger på en politistasjon i Bagdad. Det hevder øyenvitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den australske avisa The Sydney Morning Herald som kommer med de oppsiktsvekkende påstandene. Avisas Bagdad-korrespondent har snakket med to irakere som sier de var til stede da drapene foregikk.

Øyenvitnene forteller at fangene ble plassert opp mot en mur med håndjern og bind for øynene ved Al-Amariyah sikkerhetssenter i Bagdad. Allawi skal ha trukket fram en pistol fra beltet og skutt en etter en av de seks unge mennene i hodet - mens et dusin irakiske politifolk og fire amerikanske livvakter så på i stillhet.

Fortjente å dø

Øyenvitnene forteller at Allawi fortalte de tilstedeværende at hver og en av de henrettede hadde myrdet et femtitall personer og at de fortjente en skjebne «verre enn døden».

Iyad Allawis kontor har benektet historien overfor den australske avisa.

Men Bagdad-korrespondent Paul McGeough har navnet på tre personer som skal være blant de drepte. To av dem har navn som tyder på at de kom fra stammer i Syria.

The Sydney Morning Herald skriver at de to øyenvitnene ikke så på seg sjøl som angivere. De var tvert imot entusiastiske over henrettelsene og kalte de drepte kriminelle og terrorister. De ville heller ikke ha penger for opplysningene de ga.

Håndplukket av USA

Iyad Allawi ble håndplukket av amerikanerne til jobben som irakisk statsminister. Han var en av Saddam Husseins samarbeidspartnere på slutten av 1960-åra, men røk angivelig uklar med diktatoren i 1971 og rømte til London. Han har vært støttet av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i mange år.

Allawi er utdannet lege, og en tidligere medstudent forteller at han pleide å ha en pistol i beltet som han ofte trakk fram og terroriserte sine medstudenter med.

Den kjente amerikanske journalisten Seymour Hersh siterte i magasinet The New Yorker nylig en amerikansk etterretningskilde som fortalte at Iyad Allawi hjalp Saddam Hussein til makten. Den tidligere CIA-agenten Vincent Cannisatraro hadde i et intervju i The New Yorker følgende å si om Allawi.

-  Hvis du spør meg om han hadde blod på hendene fra sine dager i London, er svaret ja. Han var en betalt etterretningsagent for irakerne, og han var involvert i skittent arbeid.

Iyad Allawi er kjent for å være en tøff mann som ikke tar på den irakiske motstandsbevegelsen med silkehansker. Han har sagt at dagens Irak har behov for noen av de statlige institusjonene fra Saddam-tida, men han vil ikke ha med nære Saddam-medarbeidere å gjøre.

TUNGT SKYTS: Iraks statsminister Iyad Allawi beskyldes for å ha henrettet seks fanger. Her sammen med visestatsminister Barham Salih på åstedet for en bilbombe i Bagdad 14. juli.